Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Stedenbouwkundige vergunning voor bedrijfspark Copernic in Haren

Copernic, het toekomstige park voor middelgrote en grote ondernemingen (mgo’s) in Haren, heeft zijn stedenbouwkundige vergunning op zak. De overheidsopdracht voor de werken wordt eind dit jaar uitgeschreven. De gebouwen op Copernic moeten uitgroeien tot een flexibele, creatieve plek die bedrijven stimuleert om op een andere manier te produceren, toegangen te delen, en diensten en ervaring uit te wisselen.

Stedenbouwkundige vergunning voor bedrijfspark Copernic in Haren © oPla_architecture (1)
De site waar het Copernic-project komt, is 2,2 ha groot en omvat de voormalige gebouwen van uitgeverij Gallimard (13.000 m²). De industriële site werd in 2018 gekocht door citydev.brussels omdat ze van strategisch belang is: de plek ligt naast het vormingsstation van Haren en op een steenworp van Brussels Airport en de ring rond Brussel.
 
Maar niet alleen de strategische locatie is belangrijk. Met het project kan citydev.brussels bedrijven in Brussel een nieuw product aanbieden, namelijk een park voor middelgrote en grote ondernemingen (mgo's).
 
Het park is dus bedoeld voor bedrijven die grotere ruimtes nodig hebben dan deze die citydev.brussels nu al aanbiedt in haar kmo- en zko-parken. In Copernic kunnen ondernemingen terecht voor moduleerbare ruimtes van 1.000 tot 2.500 m².
 
Het architectenkantoor oPla Architecture uit Anderlecht sleepte in november 2019 de projectontwerpersopdracht in de wacht. Het architectenbureau wil de site opdelen in zeven autonome modules volgens de bestaande structuur van de gebouwen. De eenheden zouden technisch en structureel van elkaar moeten kunnen losstaan.
 
Een nieuwe voetgangersgalerij scheidt het goederenverkeer van het personenverkeer. Zo wordt het personenverkeer gecentraliseerd, wat tegelijk synergieën tussen de verschillende bedrijven bevordert en de technieken vereenvoudigt. Het goederenverkeer maakt gebruik van de bestaande logistieke toegangen rond de gebouwen.
 
“We hebben ons er in onze tweede beheersovereenkomst toe verbonden om, vóór die afloopt in 2025, tien economische parken (voor zko’s, kmo’s of mgo’s) operationeel te hebben. Dat de stedenbouwkundige vergunning voor Copernic nu is uitgereikt, is uitstekend nieuws”, aldus Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels.
 
“Copernic is immers een grote bedrijvensite en dus een hele aanwinst voor onze economische vastgoedportefeuille. Projecten als Copernic zorgen ervoor dat we onze historische opdracht –  het economische weefsel in Brussel ondersteunen – kunnen blijven uitvoeren”, besluit Cadranel.
3D-beelden: © oPla-architecture

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten