Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Studentenhuisvestingsproject Flint in Leuven is goed voor 205 kamers

De bouw van de studentenresidentie Flint, een eerste project binnen het woonontwikkelingsgebied op de OCMW-site in Leuven, is zopas officieel in gang gezet. Dat gebeurde door het stukslaan van een fles schuimwijn tegen de eerste steunkolom. Schepen van Ruimtelijke Ordening Carl Devlies, schepen van studentenzaken Bieke Verlinden en Kristof Vanfleteren van projectontwikkelaar ION/Allfin namen die taak op zich. Op het bijna 2 ha grote terrein op de hoek van de Frederik Lintsstraat, de Andreas Vesaliusstraat en de Brabançonnestraat worden in de toekomst o.m. 205 studentenkamers, 110 woningen en ondergrondse parkings gerealiseerd.

Studentenhuisvestingsproject Flint in Leuven is goed voor 205 kamers

Het project Flint omvat de realisatie van de studentenkamers, 230 fietsstallingen en 66 ondergrondse parkeerplaatsen. Het gaat om een investering van ongeveer 25 miljoen '. De oplevering is voorzien tegen de zomer van 2016, net op tijd voor de start van het nieuwe academiejaar. Het ontwerp is van Comodo Architecten uit Leuven. De studentenresidentie Flint wordt gebouwd door aannemer Louis Dewaele-Denys.

Het project wordt gerealiseerd door ION/Allfin. In de onmiddellijke omgeving werkt Allfin momenteel ook aan de realisatie van de Vesaliussite. In de Burgemeesterstraat legt de projectontwikkelaar de laatste hand aan The Village, eveneens een groot studentenhuisvestingsproject dat op 17 september officieel wordt geopend en waar inmiddels ook de hoofdzetel van het Davidsfonds is gevestigd.

Studentenresidentie Flint vormt het scharnierpunt tussen de grotere complexen zoals o.m. het Centrum voor Levende Talen aan de Dekenstraat en de lagere bestaande en nieuwe wooncomplexen. De gebouwen van de voormalige technische diensten van het OCMW zijn al geruime tijd afgebroken. Op het grote terrein komen in de toekomst zowel studentenwoningen, privéwoningen als sociale woningen. Centraal wordt een (nog te ontwerpen) publiek park aangelegd, samen met wandel- en fietspaden. De verschillende gebouwen zullen telkens door andere bouwheren worden gerealiseerd. Het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven (AGSL) is de projectbeheerder van het totaalproject, in opdracht van het OCMW. Het OCMW-gebouw aan de Andreas Vesaliusstraat blijft behouden.

Projectontwikkelaar ION (het vroegere Hecta) en Comodo Architecten hebben in Leuven al hun sporen verdiend inzake studentenhuisvesting. Vlakbij, aan de Brabançonnestraat, realiseerden ze samen immers ook al de transformatie van de vroegere Studio Filmtheaters (Studio 1 en 't Studioke) tot een moderne studentenresidentie. Ook het nieuwbouwproject Flint combineert hoogwaardige architectuur, kwalitatieve afwerking en een gunstige ligging in het hart van de studentenstad. Partners in het project zijn de KU Leuven en Wilgimmo. Deze laatste zal instaan voor de verhuur en het beheer van de kamers en studio's.

In de studentenresidentie komt een centrale patio waarop de vier vleugels van het gebouw uitgeven. Elk gedeelte beschikt over gezellige en functionele gemeenschappelijke ruimtes, waaronder een ruime inkomhal, een lounge, een fitnesszaal, een poolruimte en terrassen. Er is gekozen voor een jong woonconcept waarbij de kamers worden gegroepeerd in units van maximum 15. Het gebouw zal ongeveer 10.000 m² oppervlakte innemen en biedt plaats aan zowel studentenkamers als studio's. Investeerders kunnen instappen vanaf 94.407 '. Ongeveer 70% van de kamers is reeds verkocht.

In een volgende fase worden aan de zijde van de Frederik Lintsstraat privéwoningen gebouwd. Het gaat om drie tot vier verdiepingen hoog gestapelde (mogelijk duplex) woningen die het straatbeeld aan deze zijde van de site zullen afwerken. Onder deze gebouwen komt eveneens een ondergrondse parking met in- en uitrit langs de Frederik Lintsstraat. Een centraal park scheidt de rij privéwoningen van een aantal sociale woningen. Er komt een gedeelte met vier verdiepingen hoog gestapelde huurwoningen en een gedeelte met drie verdiepingen, vermoedelijk rijwoningen. De Leuvense sociale huisvestingsmaatschappijen bestuderen de realisatie van deze gebouwen. Die is afhankelijk van financiering via de Vlaamse overheid. Een timing voor deze werkzaamheden is nog niet bekend.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten