Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Studieopdracht voor herontwikkeling Magdalenazwembad in Kortrijk

Howest, De Hogeschool West-Vlaanderen, schrijft in samenwerking met het Team Vlaams Bouwmeester een studieopdracht uit voor de herontwikkeling van het Magdalenazwembad aan de Sint-Martenslatemlaan in Kortrijk. Howest wil dit beschermde gebouw consolideren en opnieuw een rol laten spelen op de campus. Het budget wordt geraamd op 3.840.000 €, zonder btw en ereloon. Kandidaturen kunnen online ingediend worden vóór vrijdag 26 februari om 11 uur via vlaamsbouwmeester.be.  

Studieopdracht voor herontwikkeling Magdalenazwembad in Kortrijk (22)
Howest heeft de voorbije acht jaar gestreefd naar een centralisatie van de campussen, om er geïntegreerde leef- en leeromgevingen te creëren. In Kortrijk heeft Howest met die bedoeling recent de campus Kortrijk Weide verder uitgebreid met een lesgebouw (The Penta) en klaargemaakt voor de toekomst met de renovatie van enkele andere gebouwen.
 
Het sluitstuk van deze hervorming van campus Kortrijk Weide, die in totaal een tiental les- en andere gebouwen omvat, wordt de herinrichting van het centraal gelegen voormalige Magdalenazwembad tot het kloppende hart van de campus.
 
Het Magdalenazwembad is een bekend gebouw in het Kortrijkse patrimonium, vooral door de kenmerkende vorm en gevels. Howest heeft vorig jaar reeds een herbestemmingsonderzoek laten uitvoeren en wil met respect voor enkele karakteristieke ‘zwembad-eigen’ elementen en met minimale ingrepen, het gebouw herbestemmen tot een studentgerichte plek zodat het opnieuw een rol kan spelen op de campus.
 
Het gebouw bevindt zich n het midden van de campus Howest Kortrijk Weide, naast het nieuwe onderwijsgebouw The Penta en tegenover het gerenoveerde ‘gebouw A’, het oorspronkelijke PIH-instituut.
 
Howest heeft niet de intentie om dit beschermde erfgoed tot in het kleinste detail te restaureren, maar zet eerder in op het maximaal hergebruiken van materialen en ruimtes. Howest richt zich daarvoor tot creatieve ontwerpers die mogelijkheden zien met beperkte ingrepen.
 
Het Magdalenazwembad, een gebouw met ca. 3.200 m² bruto vloeroppervlakte, werd opgericht in de jaren 1960, is een beschermd monument en was tot februari 2019 als zwembad in gebruik. Howest wil dit gebouw een nieuw leven geven door het resoluut maar met respect voor de geschiedenis te renoveren en kwalitatief opnieuw in te richten, ten dienste van (en op maat van) de student en de omgeving.
 
Howest wil een aantal functies in het gebouw onderbrengen die van de campus een geïntegreerde, faciliterende en inspirerende omgeving maken, en wil die faciliteiten ook openstellen voor buurtbewoners en anderen. Het gaat om:
• Een restaurant voor studenten en bezoekers, voor 600 maaltijden per dag.
• Een bibliotheek met stille werkruimtes en concentratiewerkplekken, projectruimtes en vergaderzalen.
• Een ontspannings- en activiteitenruimte voor de community van internationale studenten.
• Polyvalente zalen en een kleine aula voor studentenorganisaties en gebruik door derden.
• Een conciërgewoning en een aantal logistieke nevenfuncties.
 
Met deze invulling zal het Magdalenazwembad een zinvolle maar ook noodzakelijke aanvulling vormen op de andere gebouwen van de campus, die meer opleidingsgericht zijn en/of een dienstengericht karakter hebben. Dit gebouw zal dan ook, nog meer dan de andere, studenten over de opleidingen heen samen met derden verwelkomen.
 
Het gebouw is gelegen in een groene long in de stad en kenmerkt zich door een open en verwelkomende structuur, met een wijds uitzicht over de omgeving. Dit karakter wil Howest meer dan ooit bewaren en versterken.
 
Inbegrepen in de opdracht en het ereloon zijn de architectuur, de restauratie (op basis van het herbestemmingsonderzoek), de stabiliteit, epb en verslaggeving en de binneninrichting (vast meubilair).
 
Niet inbegrepen in de opdracht en het ereloon zijn het los meubilair, de veiligheidscoördinatie, de omgevingsaanleg, de akoestiek, speciale technieken, de asbestsanering, de inrichting van het restaurant en de industriële keuken.
 
Voor de restauratiewerken aan het monument wil opdrachtgever Howest een beroep doen op de erfgoedpremies hoger dan 50%, volgens de procedure via oproep of een onderzoekspremie of een premie op basis van een meerjarenpremieovereenkomst van de Vlaamse overheid. Hiervoor moet voldaan worden aan het besluit van de Vlaamse regering betreffende de uitvoering van het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013.
 
Voor dit project wordt dan ook een ontwerper aangesteld volgens een aangepaste open oproep-procedure. Concreet betekent dit dat de kandidaat-inschrijvers in hun portfolio hun deskundigheid voor dit bijzondere erfgoedproject moeten aantonen aan de hand van minstens de elementen uit artikel 11.5.2. van het Onroerenderfgoedbesluit van 16 mei 2014 met betrekking tot kwaliteit.

Foto's: Team Vlaams Bouwmeester / Tim Van de Velde

Open oproep 

Het Team Vlaams Bouwmeester lanceert een nieuwe open oproep voor tien studieopdrachten en de opmaak van masterplannen. Kandidaturen kunnen online ingediend worden vóór vrijdag 26 februari om 11 uur via vlaamsbouwmeester.be. Een Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) is noodzakelijk bij de kandidaatstelling. De projecten worden gegund via een ‘mededingingsprocedure met onderhandeling’.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten