Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Studieopdracht voor nieuwbouw en renovatie schoolsite in Zwevegem

Het gemeentebestuur van Zwevegem schrijft in samenwerking met de Vlaamse Bouwmeester een studie- en architectuuropdracht uit voor de nieuwbouw en renovatie van schoolgebouwen voor buitengewoon lager onderwijs, deeltijds kunstonderwijs en vakantiewerking op de Kappaertsite aan de Stedestraat. Het budget voor het project bedraagt 9.285.000 €, inclusief studies, uitvoering werken, erelonen, btw, omgevingsaanleg, ereloon en onvoorziene kosten. Kandidaturen kunnen online ingediend worden vóór vrijdag 26 februari om 11 uur via vlaamsbouwmeester.be.

Studieopdracht voor nieuwbouw en renovatie schoolsite in Zwevegem (3)
Centraal in de West-Vlaamse gemeente Zwevegem ligt de Kappaertsite, naast het kanaal Bossuit-Kortrijk. Hier wil het gemeentebestuur een creatieve onderwijs- en vrijetijdscampus realiseren, waar onderwijs, kunstonderwijs en vakantiewerking elkaar versterken. Kinderen en jongeren staan hier centraal.
 
Bij het project zijn drie partners betrokken:
• De school voor buitengewoon lager onderwijs De Klim-Op, met basisaanbod en type 9 (autisme). De Klim-Op telt vandaag 116 leerlingen en kan toekomstgericht uitbreiden naar 165 leerlingen.
• Het deeltijds kunstonderwijs, met ongeveer 900 leerlingen, grotendeels kinderen en jongeren die naschools les volgen, maar ook een 120-tal volwassenen die zich in de namiddag en ’s avonds bijscholen.
• De gemeentelijke vakantiewerking, die men wil centraliseren op één locatie. Tijdens de schoolvakanties nemen gelijktijdig 250 tot 300 kinderen en jongeren deel aan deze vakantiewerking. Op woensdagnamiddag wordt een groep van gemiddeld 75 kinderen en jongeren opgevangen.
 
De opdracht bestaat uit de opmaak van een ontwikkelingsvisie voor de campus en de realisatie van een eerste fase. Deze fase omvat het ontwerp en de realisatie van een nieuw gebouw, evenals de renovatie van twee bestaande gebouwen en een gedeelte van de omgevingsaanleg.

Een belangrijke uitdaging bij dit project is het verzoenen van de eisen van de verschillende betrokken partijen. Het bestuur wil namelijk inzetten op een maximaal gedeeld gebruik. Ontwerpers worden gevraagd om de gebouwen en lokalen polyvalent in te richten, zodat deze door meerdere partijen kunnen worden gebruikt.

Duurzaamheid van de gekozen materialen en technieken is een aandachtspunt. Het project op de Kappaertsite wordt gedeeltelijk gerealiseerd met subsidies van het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION). De ontwerpers dienen daarom ook rekening te houden met de subsidiabele bouwkost.
 
Bij de reconversie van de scholencampus Kappaert is een slimme herinrichting van het openbaar domein in deze omgeving van groot belang. Aan de ontwerpers wordt gevraagd om de noodzakelijke basisaanleg te realiseren (paden en toegangen, gras- en speelzones, een fietsenstalling).
 
Deze moet passen binnen de toekomstvisie van het bestuur, waarbij de doorwaadbaarheid van de site voor trage gebruikers en de koppeling aan een frisse, multifunctionele parkomgeving essentieel zijn.

Een combinatie van geschakelde, afzonderlijke plekken moet ruimte bieden aan divers gebruik door verschillende groepen, zowel interne gebruikers als de brede bevolking. Denk hierbij aan schoolgaande jeugd, spelende buurtkinderen, (wachtende) ouders, een buurtfeest, natuurbeleving, rustplekken, …

Verharding wordt functioneel toegepast en minimaal gehouden. Met dit alles willen de gemeente Zwevegem rond deze campus een duidelijk, veilig, groen en aangenaam kader ontwikkelen.

De locatie is vlot bereikbaar voor de brede groep gebruikers. Inzake mobiliteit wil het gemeentebestuur een verkeersluwe schoolomgeving realiseren met prioriteit voor de zwakke weggebruiker. Er wordt tevens een verbinding voor fietsers gecreëerd tussen Deerlijk en het centrum van Zwevegem.

Ook komt er een veilige wandel- en fietsverbinding tussen de wijk Kappaert/Stedestraat, de campus en Zwevegem centrum over het kanaal Bossuit-Kortrijk.
 
De volgende projecten maken geen deel uit van de opdracht, maar zijn er wel mee verbonden:
• OC De Brug: na de ingebruikname van de nieuwe campus, zal de volwassenenafdeling Beeld van het deeltijds kunstonderwijs hier minstens enkele jaren verder les volgen. Op deze locatie zijn renovatiewerken noodzakelijk in functie van de bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne. Op langere termijn is het mogelijk dat de volwassenenafdeling Beeld eveneens verhuist naar de Kappaertsite, in de gebouwen die momenteel door Rhizo worden gebruikt.
• Sint-Jozef-Werkmankerk: deze kerk op de Kappaertsite wordt ontwijd en zal gebruikt worden als ontmoetingsplek voor verenigingen. Occasioneel gebruik van deze kerk zal ook mogelijk zijn voor de verschillende partners op de Kappaertsite.
Foto's: Team Vlaams Bouwmeester / Tim Van de Velde
 

Open oproep 

Het Team Vlaams Bouwmeester lanceert een nieuwe open oproep voor tien studieopdrachten en de opmaak van masterplannen. Kandidaturen kunnen online ingediend worden vóór vrijdag 26 februari om 11 uur via vlaamsbouwmeester.be. Een Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) is noodzakelijk bij de kandidaatstelling. De projecten worden gegund via een ‘mededingingsprocedure met onderhandeling’.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten