Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Suikerpark Veurne in de startblokken

Projectontwikkelaar ION gaat beginnen aan de transformatie van de voormalige suikerfabriek in Veurne tot een nieuw groen stadsdeel. Het grootschalige project wordt in tien fases vanaf nu tot 2029 gerealiseerd.

suikerpark hoofdfoto
ion

ION vormde voor het ontwerp een team met Delva Landscape Architects, ARA, B-architecten, Denc!-Studio, A1 planning, CroonenBuro 5, Antea Group, 3E, Common Ground en Envisan. Met hun ambitieuze ontwerp wonnen ze de architectuurwedstijd georganiseerd door opdrachtgever WVI (West-Vlaamse Intercommunale).

De voormalige industriële site wordt ingedeeld in drie delen en krijgt een multifunctioneel karakter met een mix van wonen en werken, kleinhandel, groene pleinen, een natuurpark van 15 ha en een recreatief park van 4 ha. Daardoor ontstaat complementair met de historische binnenstad een nieuw stadsdeel rond een recreatieve vijver en een wijkplein met plaats voor terrasjes.

Het Suikerpark is er echter ook voor startende ondernemers en bedrijven. Het gaat om 18 ha nieuwe ruimte voor een kwalitatief en duurzaam bedrijventerrein. Gebruik makend van het natuurlijke reliëf van de site is dit deel van de site slechts gefilterd zichtbaar vanuit het natuurpark.

WVI werkt eerst de voorbereidende grondwerken af, waarna ION start met de werken voor de kinderboerderij aan de Brikkerijstraat. De bouw van de woningen, appartementen en commerciële ruimtes begint in het najaar van 2018. In afwachting wil de projectontwikkelaar met een aantal pop-up initiatieven de gemengde ontwikkeling van de site nu al activeren. De eerste tijdelijke invullingen krijgen stilaan vorm. Op de site zal ook plaats zijn voor allerlei evenementen.

Fietsbrug

Toon De Vis en Joran Lauwers, twee laatstejaars masterstudenten Ingenieurswetenschappen, maken onder begeleiding van prof. Nathan Van Den Bossche een thesis over het Suikerpark. Daarbij zullen ze focussen op de fietsbrug die de historische binnenstad met het nieuwe stadsgedeelte zal verbinden. Het wordt een uitdagende studie waarin ze op zoek zullen gaan naar de meest werkbare oplossing voor de nieuwe verbinding.

 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten