Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Sweco ontwerpt twee waterstoffabrieken voor North Sea Port

Ingenieursadviesbureau Sweco ontwerpt in opdracht van VoltH2 twee groene waterstoffabrieken in het havengebied van North Sea Port. Dankzij deze 25 megawatt waterstofelektrolyse installaties zal binnen enkele jaren miljoenen kilo’s waterstof geproduceerd worden via windenergie. Recent kondigde ook het Deense energiebedrijf Ørsted aan dat het tegen 2030 in North Sea Port één van de grootste duurzame waterstoffabrieken ter wereld wil bouwen.

Sweco ontwerpt twee waterstoffabrieken voor North Sea Port
Waterstof wordt beschouwd als een belangrijk element om onze energiemix te verduurzamen. Vandaag wordt waterstof echter grotendeels geproduceerd uit aardgas. Met de twee geplande waterstoffabrieken die Sweco zal ontwerpen wordt groene waterstof opgewekt met elektriciteit komende van windenergie op zee.
 
Voor de bouw wordt gebruikgemaakt van technologie die al succesvol is toegepast in de industrie en die bij diverse leveranciers te verkrijgen is. Via de integratie van opslag van waterstof kunnen lokale tankstations ook bevoorraad worden. De groene waterstoffabriek zal door haar ontwerp uitbreidbaar zijn tot 100 megawatt met een potentiële productie van ongeveer 15 miljoen kg groene waterstof per jaar. Ter vergelijking: met de energie uit 1 kg waterstof kan een personenwagen zo’n 100 km afleggen.
 
“De inzet van beschikbare commerciële groene waterstof is één van de sleutels in de wereldwijde energietransitie om het gebruik van fossiele brandstoffen te beperken. Dit wordt nu snel een economische realiteit. Zeeland biedt enorm veel potentieel vanwege de grootschalige vraag naar waterstof, de plannen voor regionale verbindingen en de ruimte voor duurzame energieproductie middels wind op zee”, zegt André Jurres, oprichter en algemeen directeur van opdrachtgever VoltH2.

Internationaal team

Sweco is in de eerste projectfase verantwoordelijk voor het volledige ontwerp, de nodige vergunningen en de subsidies. Met een internationaal team van Belgische en Nederlandse specialisten is Sweco in staat om het totale project integraal uit te voeren.
“Nagenoeg alle grote groene waterstofprojecten bestaan op dit moment alleen nog maar op papier, slechts enkelen zitten al in het stadium van ontwerpen en vergunnen. Doordat wij de afgelopen jaren de ontwikkelingen in de markt goed hebben gevolgd, zijn we in staat geweest om al in een vroeg stadium een gespecialiseerd team samen te stellen om deze uitdaging op te pakken. We verwachten de komende jaren een flinke groei van de vraag in de markt”, zegt Tom Van Den Noortgaete, division director Energy bij Sweco Belgium.
 
“Waterstof is één van de pijlers van de energietransitie die de komende jaren fors meer aandacht krijgt. We staan voor een enorme uitdaging om in de komende 30 jaar het volledige energiesysteem om te vormen tot een CO2-arm systeem zodat we klimaatverandering kunnen tegengaan. We hebben alle duurzame technieken nodig en kunnen het ons niet veroorloven om langer te wachten. Waterstof zal een belangrijke rol gaan spelen in onze toekomstige energiemix. We starten nu in de Zeeuwse havens, maar uiteindelijk zal het een wereldwijde markt worden, waarbij België en Nederland binnen Europa het centrum zullen zijn door de bestaande industrie en infrastructuur”, verklaart team manager Sara Vander Beken die verantwoordelijk is voor het ontwerp.
 
Ook het Deense energiebedrijf Ørsted wil tegen 2030 in North Sea Port een van de grootste duurzame waterstoffabrieken ter wereld bouwen. De fabriek van 1 GW is bestemd voor de Belgische en Nederlandse industrie, krijgt een grensoversschrijdende pijpleiding en wordt gekoppeld aan een bijkomend nog te bouwen groot windturbinepark van 2 GW in het Nederlandse deel van de Noordzee. Hiermee wordt de grootschalige levering van duurzame elektriciteit mogelijk die nodig is voor de productie van duurzame waterstof. Hierin wordt de grote industriële waterstofvraag in het Nederlands-Vlaamse North Sea Port-cluster door middel van een regionale grensoverschrijdende pijpleiding gekoppeld aan duurzame waterstofproductie. De groene stroom die nodig is voor de productie van duurzame waterstof komt van een extra 2 GW offshore windpark.
 
Met 580.000 ton per jaar is het North Sea Port-cluster nu al een van de grootste waterstofproductie en -afnamelocaties ter wereld. De waterstofvraag in dit cluster kan in de toekomst toenemen tot 1.000.000 ton in 2050, het equivalent van ongeveer 10 GW aan elektrolysecapaciteit.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten