Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Team aangesteld voor tentoonstellingshal voor Brugge

Ontwikkelaar CIT Blaton Real Estate Development en het ontwerpteam onder leiding van Robbrecht en Daem architecten en Olivier Salens architecten zijn aangeduid voor de bouw van een nieuwe tentoonstellingshal en de aanleg van een nieuwe, hoogwaardige kunstsite in het hart van de Brugse binnenstad.    

CIT
Zowel in de beleidsdoelstellingen van de stad Brugge als in deze van Musea Brugge stond de realisatie van een nieuwe museum- en kunstsite als topprioriteit. Nu de opdracht is gegund, wordt snel werk gemaakt van de omgevingsvergunningsaanvraag, uiteraard in nauw overleg met alle betrokkenen en de omwonenden. “We hechten veel belang aan de betrokkenheid van de omwonenden en voorzien verschillende overlegmomenten. Het eerste vindt plaats op 3 februari. De gefaseerde werkzaamheden starten in principe in de loop van 2022. De bouw gaat van start begin 2023”, duidt de Brugse burgemeester Dirk De fauw.
 
Het ontwerpteam dat deze design & buildcompetitie won, bestaat uit Robbrecht en Daem architecten, Olivier Salens architecten, Frits Scholten, Wouter Davidts, Max Fordham, CIT Blaton, Georges Descombes, Studiebureau De Klerck, Ney & Partners, Allsecon security consultancy, Bureau De Fonseca, 360 Solutions Risk & Safety en SuReal Sustainability Experts. Robbrecht en Daem realiseerden in 2002 in Brugge eerder reeds het iconische concertgebouw.
 
Brusk
 
Met de naam Brusk wil Musea Brugge zich krachtdadig en vernieuwend op de kaart zetten. Brusk is een acroniem met veel mogelijkheden; het kan staan voor Brugge + Stimulans + Kunst(en) of Brugge + Schone + Kunsten of  Brugge + Stedelijke + Kunsthal of Brugge + Stedelijk + Kunstencentrum, enz… Met Brusk zal de stad inzetten op innovatieve tentoonstellingen, inclusief hedendaagse mogelijkheden inzake presentaties. 
 
Ontwerp
 
“Op de site Garenmarkt, net naast het Groeningemuseum, komt de nieuwe tentoonstellingshal die twee museale zalen omvat en uitloopt in een nieuw park. In totaliteit gaat het om een site van 20.000 m² die we in de toekomst attractief willen inrichten en publiek toegankelijk willen maken. De tentoonstellingszalen worden één niveau opgetild en van elkaar gescheiden door een publiek doorwaadbare passage, zodat een heel open, transparant en vrij toegankelijk gelijkvloers ontstaat. De volledige gelijkvloerse laag wordt zo teruggegeven aan de stad”, vertelt burgemeester Dirk De fauw.
 
Op vraag van de stad Brugge zijn de tentoonstellingszalen heel ruim, zodat er internationaal rondreizende tentoonstellingen kunnen plaatsvinden, van zowel klassieke als hedendaagse werken. De zalen zijn echter flexibel genoeg ontworpen om ook efficiënt opgedeeld te worden in kleinere ruimtes.
 
Brusk’s tentoonstellingszalen onderscheiden zich in het museale landschap sterk met enerzijds een natuurlijke lichtinval (uit het noorden, precies zoals het licht ook in het klassieke kunstenaarsatelier binnenvalt), en anderzijds de unieke hoogte van de ruimtes (die de historische herinnering van een kerk of kathedraal in zich heeft). Brusk breekt zo met de trend van musea en museale ruimtes om natuurlijk licht te schuwen en bijna uitsluitend voor kunstmatig licht te kiezen.
 
Brusk wordt integraal bekleed met donkergroene elektriciteitsopwekkende glasschaliën die het gebouw van duurzame energie voorzien. Zo wordt het gebouw meer dan tweemaal energiezuiniger dan de huidige BEN-norm. De groene kleur van de glasplaten versterkt het omliggende groen van het nieuwe, aanpalende park.
 
Musea Brugge kreeg in 2020 voor de realisatie een subsidie van 27,25 miljoen € van de Vlaamse regering, de grootste projectsubsidie ooit voor de stad Brugge. De totale kostprijs wordt in verschillende media geschat op 45 miljoen €.
https://www.youtube.com/watch?v=d7mKH1V_Xkw&feature=emb_logo
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten