Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Tegelfabriek wordt duurzame en groene woonwijk

In het voorjaar van 2024 start Cores Development met de recoversie van tegelfabriek Helsen Industrie in Mol. De gemeente keurde de bouwaanvraag voor de eerste fase goed. Concreet komen er 86 appartementen, verdeeld over vier gebouwen, en een groot park. De volledige site moet een voorbeeld worden van energiezuinig en duurzaam wonen.

19719_3D_View_Noord_G

54 jaar na de sluiting van de voormalige tegelfabriek Helsen Industrie krijgt de site op de Keirlandse Zillen een tweede leven. In totaal zullen er 350 appartementen worden gebouwd. Tevens zijn een aantal buurtondersteunende faciliteiten voorzien, zoals een kinderdagverblijf en een praktijk of kantoorruimte voor een vrij beroep. Aan de westelijke kant wordt heel binnenkort gestart met de eerste fase: de bouw van ‘Zillelande’. Op deze site komen vier volumes die samen 86 appartementen zullen huisvesten. De  wooncomplexen zullen drie tot vier verdiepingen hoog zijn en bestaan uit een mix van studio’s en grotere twee/ drieslaapkamerappartementen. 

Zillelande wordt volledig gasloos dankzij hernieuwbare en energiezuinige alternatieven, zoals warmtepompen, groendaken, regenwaterrecuperatie en ecologische corridors. De warmtepompen worden aangesloten op een BEO-veld waarbij tot 150 meter diep in de grond wordt geboord. Dankzij al deze maatregelen wordt een E-peil van minder dan 30 beoogd. Onder de grond komen parkeergarages; daarnaast zal de wijk over een autodeelsysteem beschikken en komen er verschillende laadpunten voor wagens en fietsen.

Bij deze eerste fase zal ook het nieuwe publieke park van meer dan 1 hectare worden aangelegd. Dat vormt het sluitstuk van een groene long die vanaf de Netevallei tot aan de spoorweg loopt. Het zal meerdere ontmoetingsplekken, sport/speelzones en een fietspad tellen. Centraal wordt een vijver aangelegd die ook als buffer voor overtollig regenwater zal dienen. Nadat het park is gerealiseerd, zal Cores Development het beheer en de eigendomstitel aan de gemeente overdragen. 

19719_3D_View_West_G
19719_3D_View_ABCD_optie2_G
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten