Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

The Brewery Project herwaardeert Leuvens gebouwenblok tot belevingssite

Een hotel met 63 kamers, een brasserie en een brouwerij omvat The Brewery Project, dat tegen juni 2020 een nieuwe bestemming zal bieden aan vijf herenhuizen op het Hogeschoolplein tussen de Lakenweversstraat en de Standonckstraat en aan een voormalige horecazaak in de Hallengang. Dit project van de nv Vinere, met als 50-50 aandeelhouders nv Viviridi vertegenwoordigd door gedelegeerd bestuurder Patrick Vanoppen en nv Willemen Groep vertegenwoordigd door gedelegeerd bestuurder Johan Willemen, vergt een investering van 16 miljoen €.

1_THE_BREWERY_PROJECT_VIJF HERENHUIZEN Hogeschoolplein langs rechts

De nv Vinere is eigenaar van de woningen met nummers 8 tot 13 op het Hogeschoolplein en zal nog een aangrenzend gebouw in de Hallengang 1 aan de Naamsestraat, waar tot voor kort café en fuifzaal De Blauwe Kater gevestigd was, bijkopen. Ze wil de vijf gebouwen op het Hogeschoolplein omvormen tot een vierplussterrenhotel (The Brewery Hotel) en een brasserie op het gelijkvloers (’t Wild Verken) en de locatie in de Hallengang omtoveren in een stadsbrouwerij (Breda) met brouwerijcafé. Het projectgebied van dit ambitieuze en “brewtiful” belevingsproject sterkt zich uit over in totaal 13 are.



“De herenhuizen op het Hogeschoolplein dateren allemaal van dezelfde periode, maar de nummers 8 en 9 reiken wel minder hoog dan de andere drie. Op de nummers 8 en 10 waren vroeger respectievelijk de Tijl en sterrestaurant Sire Pynnock van chef-kok Frank Fol gevestigd. In het begin van de twintigste eeuw bevond zich op de locatie waar vandaag knabbel- en babbelcafé dewerf wordt uitgebaat ook nog Hôtel et Café de l’Europe. Voor de aanleg van dit plein, waaraan ook het imposante Pauscollege in de voormalige woning van paus Adrianus VI gelegen is, na de Franse Revolutie en in het begin van de negentiende eeuw moesten een heleboel huizen afgebroken worden”, vertelt Patrick Vanoppen, ook bekend van projectontwikkelaar Vivinvest en van makelaar en eigenaar van grondposities Vivimmo.

De straten staan schuin op het plein. Naar het voorbeeld van Oxford en Cambridge bevonden zich in deze omgeving eertijds vier pedagogieën van de Leuvense universiteit (De Valk (de huidige Rechtsfaculteit), De Lelie, De Burcht en Het Varken) waar iedereen dezelfde basisvakken kreeg. Het gebouw aan het Standonckcollege waarin deze laatste pedagogie uit 1428 huisde, gaf uit op de herberg ‘In ’t Wild Verken’; vandaar de naam. Oudere Leuvenaars verwijzen bij de gebouwen rond het Hogeschoolplein trouwens nog steeds naar ‘Op het Verken’.

Afbraak- en renovatiewerken

Sinds enige tijd waren in de vijf herenhuizen ontmantelingswerken bezig. Deze maand starten de grote afbraak- en renovatiewerken waarbij de huizen worden gestript en nieuwe daken, ramen, trappen en technieken krijgen. De vorm en de indeling van de woningen blijven evenwel zoveel mogelijk bewaard.

“De afbraakwerken zullen hoogstens twee maanden duren. Daarna beginnen we de ruwbouw te metselen, die in september winddicht moet zijn. Vervolgens starten we met de afwerking om in juni 2020 het hotel, de brasserie en de brouwerij te openen”, meldt Patrick Vanoppen.

“De afbraakwerken zullen hoogstens twee maanden in beslag nemen. Daarna beginnen we de ruwbouw te metselen, die in september winddicht moet zijn. Vervolgens starten we met de afwerking om in juni 2020 het hotel, de brasserie en de brouwerij te openen. We bouwen geen verdiepingen bij en er komt ook geen ondergrondse parking. De bestaande gevels blijven behouden, maar worden wit gekalkt en er komt een dunne gladde pleister op. Deze gevels, die deel uitmaken van een beschermd stadsgezicht, worden gerenoveerd en we respecteren de historische waarde van de woningen, die in de toekomst echter wel één samenhangend geheel zullen vormen. We praten nog met de stad Leuven om in het kader van deze bescherming beperkte subsidies voor ons project te verkrijgen”, licht Patrick Vanoppen toe.

Het voorziene hotel, ingeplant op een riante en aantrekkelijke locatie en met een hoog belevingsgehalte dankzij o.a. de vlakbij gelegen stadsbrouwerij, wordt een enigszins atypisch boetiek- en belevingshotel met drie typologieën van kamers: 16 compacte en budgetvriendelijke Hop-Units van 12 tot 15 m² waar o.m. jeugdige en snelle passanten kunnen binnen “hoppen” en die tegelijk verwijzen naar hop als conserveer- en smaakmiddel bij de bereiding van bier, meer dan veertig klassieke en volledig uitgeruste City-Trippers van 24 tot 30 m² en vijf of zes Goldor-Rooms, family rooms ingericht als flats voor gezinnen tot vijf personen.

Brasserie ’t Wild Verken, dat 180 zitplaatsen zal tellen en een terras op het Hogeschoolplein zal bezitten, serveert ontbijt voor de hotelgasten en is vanaf 10 uur ’s ochtends toegankelijk voor iedereen. Je kan er terecht voor typische brasserieklassiekers met seizoensgebonden producten en er komt een gezellige bar. De brouwerij Breda, genoemd naar de gelijknamige brouwerij die in 1978 haar productie stopte, en het brouwerijcafé met zeventig zitplaatsen van waar je naar de brouwketels kijkt, bestrijken ieder 100 m² en komen op de locatie van De Blauwe Kater. In deze brouwerij worden zes vaste bieren gebrouwen: de superpils Goldor, het Leuvense witbier Blondor, de amberkleurige Speciale As (type Spéciale Belge), het Leuvense zurige speciaalbier Peeterman (waarvan Patrick Vanoppen de rechten kocht van AB Inbev, dat dit legendarische gerstenat in 1974 uit roulatie nam) en de straffere Adrianus Wit en Rood.

“Daarnaast zullen we constant proefbrouwsels maken, zodat er steeds tien verse bieren op vat rechtstreeks van de serveertanks kunnen vloeien. In het brouwerijcafé schenken we onze bieren en die van brouwerij De Kroon uit Neerijse, waarbij we met Freddy Delvaux en zijn zoon Filip samenwerken voor onze receptuur. Intussen worden al in acht horecazaken onze pils, ons witbier en een speciaal biertje geserveerd. De Goldor is al beschikbaar op fles en we gaan ook de Peeterman op fles zetten”, meldt Patrick Vanoppen.

Stadsbrouwerij

Het ganse project met zijn drie luiken (hotel, brasserie en brouwerij) is gericht op bierbeleving waarbij het brouwconcept symbolisch in iedere kamer, gang en publieke ruimte aanwezig is. Het is ook zo ontworpen dat de hotelgasten een onmiddellijke inkijk hebben in de stadsbrouwerij. Om de eenheid van het project te benadrukken wordt een private doorgang gecreëerd van de Naamsestraat via de Hallengang naar het hotel.

De plannen van The Brewery Project werden getekend door Ingenieur-Architecten T’Jonck - Nilis bvba uit Heverlee. Langendries & Nivelle bvba uit Zonhoven werd aangeduid als interieurarchitect. Orca architecten en ingenieurs bvba uit Leuven fungeert als studiebureau voor de stabiliteit, T.D.E.C. uit Rumst voor de elektriciteit en Venac uit Anderlecht voor de akoestiek.

“In de brasserie en de brouwerij, bij het management en bij de poetsploegen zullen op deze locatie in totaal 25 tot dertig voltijdse arbeidskrachten aan de slag gaan”, kondigt Patrick Vanoppen aan.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten