Tienen zoekt nieuwe bestemming voor ziekenhuissite in stadscentrum
Het stadsbestuur van Tienen schrijft in samenwerking met de Vlaamse Bouwmeester een studieopdracht uit voor de opmaak van een masterplan en de bijbehorende financieel-economische haalbaarheidsstudie (vast gedeelte) en de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan (rup, voorwaardelijk gedeelte) voor de site ‘Het Hof van Kabbeek’. Kandidaturen kunnen ingediend worden via de website vlaamsbouwmeester.be vóór 27 augustus om 11 uur.
Het projectgebied situeert zich tussen de Kliniekstraat, de Oude Leuvensestraat, de Leuvensestraat, de Oude Vestenstraat en de Gilainstraat. De site, waarop het regionaal ziekenhuis gevestigd is, bevindt zich in de stadskern van Tienen, in het historische’t Hof van Cabbeeck.
Het ziekenhuis zal de site op termijn verlaten, waardoor de terreinen vrij komen voor herontwikkeling. Door de strategische ligging in het stadshart, de omvang van het gebied en de aanwezigheid van waardevol erfgoed vormt deze herontwikkeling voor de stad Tienen één van de belangrijkste binnenstedelijke uitdagingen voor de komende jaren.
Door de centrale ligging is de realisatie van een bijkomend woonaanbod hier uiteraard opportuun. Bovendien biedt de herbestemming van de site een unieke kans om in het centrum van de stad vorm te geven aan een verkeersluwe, groene en klimaatrobuuste binnenstedelijke omgeving met een mix van functies, met respect voor het historisch erfgoed. De stad Tienen wil de totale oppervlakte van de bebouwing op de site echter niet uitbreiden en bovendien de bebouwde oppervlakte te verminderen. In stedenbouwkundige termen heet dat een status quo voor de vloer-terreinindex en een ontharding van de site.
Woonvormen
Daarin is wel plaats voor verschillende woonvormen die een divers publiek aantrekken, met voldoende aandacht voor de open ruimte: aaneengesloten (semi)publiek groen en ruimte voor water. Het doel is een koele, groene, aangename verblijfsplek te scheppen die stadshitte tegengaat. Het oordeelkundige gebruik van energie, water en materialen krijgt reeds in de ontwerpfase de nodige aandacht. De vraag naar het eventuele behoud van het ziekenhuis uit 1953 en de herbestemming daarvan maakt deel uit van de onderzoeksopgave.
Omdat de site zich midden in de stadskern bevindt, is een publieke functie wenselijk. De site biedt nu al ruimte aan een pastoraal centrum en een kinderopvang. Met deze functies moet rekening worden gehouden. Om de belevingswaarde en dynamiek van de site te garanderen wordt onderzocht welke mogelijke andere functies en/of meervoudig gebruik mogelijk en wenselijk zijn. De site dient tevens vlot en veilig bereikbaar te zijn met openbaar vervoer, per fiets, te voet en met de auto. De site zelf is autovrij of minstens autoluw. Een optimale organisatie van het parkeren moet worden onderzocht.
Erfgoedwaarde
Door de ligging van de site in het voormalige ’t Hof van Cabbeeck en de aanwezigheid van het beschermde Kabbeekklooster heeft de plek een bijzondere erfgoedwaarde. Er is het klooster met de monumentale kapel met twee zeventiende-eeuwse vleugels en de kloostertuin en -muur, maar anderzijds is er tevens het ensemble van het ziekenhuis, het inkomplein en de poort uit het interbellum, met voormalige boomgaard.
Het historische klooster moet het kloppende hart van de nieuwe wijk wordt. Het duurzaam restaureren, herbestemmen en integreren van de bestaande gebouwen op de site staat centraal in het project. Deze elementen vormen de sturende ruimtelijke principes bij het uittekenen van het masterplan.
De stad Tienen wil een ontwerpteam dat onderzoekt wat, binnen de krijtlijnen van het project en rekening houdend met de financieel-economische haalbaarheid, de meest kwalitatieve invulling en uitwerking kan zijn.
Ontwerpteams worden uitgedaagd om de hoge ambities van de stad te verbeelden in een even ambitieuze als creatieve toekomstvisie. Kandiderende ontwerpteams dienen sterk te zijn in ontwerpend onderzoek, moeten op de hoogte zijn van de dynamieken binnen de vastgoedmarkt en moeten de brug slaan tussen stadsontwikkeling, publieke ruimte, architectuur en erfgoed.
Foto’s: Tim Van de Velde / Team Vlaams Bouwmeester.