Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Torhout krijgt kwaliteitskamer

De gemeenteraad van Torhout gaf op 25 mei groen licht voor de start van de Torhoutse kwaliteitskamer. Dit team van experten zal ontwikkelaars van grote bouwprojecten op belangrijke plaatsen in de stad op een deskundige wijze begeleiden en het lokaal bestuur daarin adviseren.

groen licht
Torhout volgt hiermee het voorbeeld van een aantal Vlaamse steden die begaan zijn met de ruimtelijke kwaliteit zoals onder meer Gent, Mechelen, Roeselare en Oostende.

Externe deskundigen

De kwaliteitskamer is samengesteld uit vier externe deskundigen, de omgevingsambtenaar en de schepen van stadsplanning. De externe deskundigen verdienden al eerder hun strepen bij het team van de Vlaams Bouwmeester, bij andere kwaliteitskamers of als docent aan hogescholen en universiteiten.

Kwaliteit

Via de begeleiding van de kwaliteitskamer wil het lokaal bestuur de (beeld)kwaliteit van verkavelingen, grote appartementen of belangrijke erfgoedgebouwen verhogen.
 
Dit betekent dat grote publieke en private bouwprojecten vanaf de conceptfase voorgelegd moeten worden aan de kwaliteitskamer zodat vanaf het begin voldoende inspraak en dialoog kan zijn over het project. Zo wordt de ruimtelijke kwaliteit naar een hoger niveau getild. De eindbeslissing blijft wel bij het college van burgemeester en schepenen.
 
De kwaliteitskamer komt een tiental keer per jaar samen. Vóór de zomer zijn een paar voorbereidende vergaderingen gepland. In het najaar gaat het adviesorgaan officieel van start.

Masterplan

De start van de kwaliteitskamer is een aanbeveling van het masterplan dat gemaakt werd voor de Torhoutse binnenstad. Dat masterplan is de basis voor een ambitieuze en kwaliteitsvolle vernieuwing van de Markt en het stadscentrum. Die kwaliteit wil de stad doortrekken naar andere bouwprojecten.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten