Tracering sloopafval binnenkort verplicht bij grotere sloopwerken
Een sloopopvolgingsplan was al langer verplicht bij grotere boouwwerven. Vanaf 1 juli zal de tracering van het afval ook verplicht zijn bij grotere sloop-, renovatie of ontmantelingswerken waarvoor een omgevingsvergunning aangevraagd wordt. Voor deze tracering kunnen aannemers een beroep doen op de sloopbeheersingsorgansiatie Tracimat vzw.
Daarmee wordt de tracering van sloopmaterialen een integraal onderdeel van de sloopopvolgingsprocedure. Concreet betekent dit dat voor sloopwerven waarvoor de opmaak van een sloopopvolgingsplan verplicht is, het sloopbedrijf het traceerbaarheidssysteem voor sloopmaterialen dient te volgen (Vlarema art. 4.3.3.).
Deze verplichte sloopopvolging (art. 49 en art. 51 van de Vlarema 8 wijziging) zal gelden voor alle sloopwerven binnen dit toepassingsgebied waarvoor de omgevingsvergunning na 30 juni 2022 wordt ingediend. Ook wordt het persoonscertificaat ‘Asbestdeskundige Inventarisatie’ ingevoerd voor deskundigen die sloopopvolgingsplannen of controleverslagen willen opmaken binnen het kader van de sloopopvolgingsprocedure.
Een sloopopvolgingsplan bevat de lijst van alle afvalstoffen die zullen vrijkomen bij de afbraak. Het moet opgemaakt worden bij sloop-, renovatie- of ontmantelingswerken wanneer het gaat om:
• Niet-residentiële gebouwen met een bouwvolume van meer dan 1.000 m³.
• Een conform verklaard sloopopvolgingsplan zal worden opgenomen in de prijsvraag en de contractuele documenten.
Tracimat is een sloopbeheerorganisatie die in 2017 werd erkend door de Vlaamse minister van Leefmilieu. De vzw werd opgericht door de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB), de Confederatie van Aannemers van Sloop- en Ontmantelingswerken (CASO), de Federatie van Producenten van Recycling Granulaten (FPRG) en de Organisatie van Raadgevende Ingenieurs- en consultancybedrijven (ORI).
Vanuit haar centrale en onafhankelijke positie en met de steun vanuit de sector van bouw- en sloopafval, wil Tracimat een hefboom zijn voor de circulaire economie. Dankzij de inventarisatie van de herbruikbare en recycleerbare materialen die vrijkomen bij sloop of renovatie kan deze informatie ter beschikking worden gesteld van de sloopbedrijven, de producenten van bouwmaterialen, recyclagecentra, enz. Zo is er meer inzicht in het potentieel van de stromen, en waar en wanneer deze vrijkomen. Bovendien zorgt het traceerbaarheidssysteem ervoor dat deze vrijgekomen materialen zuiver zijn en vrij van gevaarlijke stoffen.
Tracimat lanceerde in 2018 het sloopbeheersysteem om de selectieve sloop van gebouwen en infrastructuur te stimuleren en te ondersteunen, met als doel de kwaliteit van de steenachtige fractie en andere sloopmaterialen te verbeteren. Dit is een essentiële voorwaarde om het klassieke proces van downgrading om te buigen naar frequenter en hoogwaardiger hergebruik en recyclage.