Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Troosteloze parkeergarage wordt groen plein

De troosteloze parking aan het Keerdok in Mechelen wordt momenteel omgebouwd tot een wooncomplex en een groot autovrij en groen plein met bomen. Vandaag zijn de voorbereidende afbraakwerken klaar en werd er met de boringen voor de aanleg van het BEO-veld begonnen. Nog voor de zomervakantie starten de graafwerken en het bijhorende archeologisch onderzoek.

3Drender_zicht_RK_DOK+

Het Rode Kruisplein moet het kloppende hart van de nieuwe Keerdok-wijk worden. Voor het ontwerp werd een beroep gedaan op de internationaal gereputeerde landschapsarchitect Günther Vogt. Onder deze nieuwe groene long wordt een BEO-veld aangelegd dat het aanpalende nieuwe wooncomplex ‘Dok+’ met 53 appartementen moet verwarmen en koelen. De geothermie zal trouwens met riothermie worden gecombineerd: warmte gerecupereerd uit het ondergrondse rioleringssysteem. Daartoe plaatst Aquafin in de riolering onder het Rode Kruisplein een warmtewisselaar. Dok+ zal bovendien over een indrdukwekkende hoeveelheid zonnepanelen beschikken. Er komt ook een gemeenschappelijk dakterras met moestuin, een ruime boomrijke binnentuin en een grote gelijkvloerse fietsenstalling. Op de gelijkvloers van het wooncomplex worden zes commerciële ruimtes voorzien voor kantoren, handel, restaurants en/of cafés. Al in het voorjaar van 2025 worden de eerste Dok+ bewoners verwacht. 

Info

  • Projectontwikkelaars: 
Kairos / Mont-Real
  • Architect: 
Polo Architects
  • Landschapsarchitect: 
Vogt/Ara
  • Ingenieursbureau: 
Sweco België
  • Aannemer: 
Vanderstraeten 

3Drender_zicht_RK_Vandervalk_Dijle
3Drender_zicht_RK_terrasjes_parkingKeerdok
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten