Tweede kantorencomplex op Brussels Airport
Brussels Airport en vastgoedontwikkelaar Codic tekenden een overeenkomst voor de ontwikkeling van een tweede kantorencomplex op de luchthaven. Het kantoorgebouw krijgt de naam Passport. De eerste steen van het gebouw wordt in september gelegd en de oplevering is gepland voor december 2017. Het project is goed voor een investering van 80 miljoen '. Het ontwerp is van architectenbureau Jaspers & Eyers. Het complex bestaat uit twee L-vormige gebouwen verbonden door een prestigieus atrium. Het geheel telt ongeveer 28.000 m² kantoorruimte, waarvan dienstverleningsbedrijf KPMG reeds 13.000 m² reserveerde. Er komen tevens een restaurant en een fitnessruimte, evenals 361 parkeerplaatsen.
De nadruk bij de vastgoedontwikkeling op Brussels Airport ligt op de kwaliteit van de infrastructuur en de optimalisering van de bestaande ruimte dicht bij de terminal. Daarnaast maken bedrijven een strategische keuze, want net als de luchthavens in andere metropolen trekt ook Brussels Airport met haar aanbod ondernemingen aan dankzij de professionele en aangepaste structuur van hotels, vergaderzalen, restaurants, parkings, buslijnen, taxi's, ... Daardoor beantwoordt de luchthaven perfect aan de behoeften van bedrijven.
'In 2010 zijn we gestart met de analyse van kantoren en in het bijzonder hun locatie. Na een grondige vergelijkende analyse van de kantoormarkten op de luchthavens van Schiphol, Frankfurt en München, waren we definitief overtuigd van deze unieke Europese locatie gelegen op een hub van vrijwel elk transportmiddel', verklaart Christophe Jacobs, general manager van Codic België.
Codic lanceerde in 2012 samen met Brussels Airport Company reeds een eerste kantoorproject op de luchthaven, goed voor een investering van meer dan 100 miljoen '. De eerste steen werd in 2014 gelegd. Het Gateway-project omvat de grondige herontwikkeling van voormalige kantoren die deel uitmaakten van het oude terminalgebouw, waarin destijds o.m. Sabena, de toenmalige Regie der Luchtwegen en later een deel van BIAC en Belgocontrol gehuisvest waren.
Deze verjonging brengt het leegstaande kantorencomplex op hetzelfde niveau als de luchthaventerminal zelf. Er wordt tevens een extra vleugel gebouwd waardoor de bestaande U-vorm één gesloten geheel werd met een atrium op de binnenplaats. Het Gateway-project is goed voor 30.000 m² kantooroppervlakte die plaats biedt aan 2.000 medewerkers. De oplevering van dit project is voorzien in 2016.
Gateway vormt een eerste belangrijke stap in de ontwikkeling van het Airport Village project dat progressief de strategische inplanting voorziet van kantoor- en vergaderruimte, conferentiecentra en bijhorende diensten voor een totaal van uiteindelijk 400.000 m².
'De vraag naar eigentijdse kantoorinfrastructuur op luchthavens is om een dubbele reden zeer groot: we zijn zowel een luchthaven als een belangrijk multimodaal knooppunt. Dat maakt de locatie zowel om praktische als imagoredenen aantrekkelijk voor bedrijven met een sterk internationaal karakter, waarvan de medewerkers en klanten regelmatig het vliegtuig nemen. Toch zijn de vliegtuigen niet de enige belangrijke troef : de aanwezigheid van een snelle treinverbinding naar alle hoeken van het land, uitgebreide parkeergelegenheid, huurwagenbedrijven en een ruim aanbod aan busvoorzieningen, maken de locatie vlot bereikbaar voor zakenpartners en medewerkers', aldus Arnaud Feist, ceo van Brussels Airport Company.
De Belgische vastgoedontwikkelaar Codic is sinds 1970 actief. De groep is gespecialiseerd in Europese multifunctionele projecten, kantoren, bedrijvenparken en shoppingcenters. De expertise van Codic vertaalt zich voornamelijk in België, Frankrijk en Luxemburg, waar de groep de voorbije tien jaar meer dan 1 miljoen m² heeft ontwikkeld. In 2009 onderscheidde de ontwikkelaar zich door het allereerste Breeam-milieucertificaat in België én het eerste Breeam Offices-certificaat in Europa in ontvangst te nemen voor de gebouwen Access en Bridge van het Atlantis-project te Brussel.