Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Twintig partners renoveren samen demowoning in tien dagen

Mutatie+ realiseert tweede Limburgse proeftuinwoning Na een renovatieperiode van tien werkdagen leverde het projectteam Mutatie+ in de Paul Trazensterstraat 23 in Genk zijn tweede demowoning op aan huisvestingsmaatschappij Nieuw Dak. Mutatie+ is een proeftuinproject waarbij meer dan twintig partners drie demowoningen na elkaar renoveren op basis van drie pijlers: energie, comfort en levenslang wonen. Elke woning wordt gerenoveerd in tien werkdagen door gebruik te maken van lean-technieken en de inzet van modules. Iedere woning legt haar eigen accent.

mutatie hoofdfoto

Als tweede demowoning werd een hoekwoning energetisch gerenoveerd volgens de huidige energienorm en werd een unit langs de woning geplaatst. De renovatie wil maximaal en levenslang inspelen op de noden en levensbehoeften van de gebruikers.

Kenmerkend voor Mutatie+ is de korte bouwtijd. Net zoals de eerste renovatie werd ook deze renovatie lean gepland. Alle medewerkers op de bouwplaats maken mee de planning op. Dagelijks overlopen ze de werkzaamheden van de dag voordien, de dag zelf en de dag nadien. Deze renovatie verliep nog sneller dan de vorige.

“De bouwsector in Vlaanderen is sterk aan het veranderen. De vraag naar energiezuinige, comfortabele en vooral ook betaalbare woningen stijgt sterk. Ook al blijft een steen een steen, toch zien we bouwtechnieken en processen razendsnel veranderen. Duurzame technieken en nieuwe bouwmaterialen worden ingezet. Renovaties worden sneller uitgevoerd en in BIM-modellen proefgedraaid en de klant wordt meegenomen in het hele renovatieverhaal. CBL wil samen met het agentschap Innoveren en Ondernemen een impuls geven aan duurzame woningrenovaties. Hiervoor werden in Limburg drie proeftuinprojecten goedgekeurd, waaronder Mutatie+”, signaleert Chris Slaets, directeur van de Confederatie Bouw Limburg (CBL).

“Meer dan twintig partners tot consensus brengen om één woning te renoveren is als projectcoördinator een uitdaging op zich. Samen leren we van elkaar en vernieuwen we keer op keer, vanuit één gemeenschappelijke uitdaging:  een warm huis, waar het comfortabel leven is voor iedereen”, verklaart Ann Verlinden, directeur van Belcare dat instond voor het concept en de procesbegeleiding.

Flexibele woningen

“Voor onze huisvestingsmaatschappij is het belangrijk om oude woningen een nieuwe toekomst te kunnen geven, aanpasbaar aan hun nieuwe bewoners.  Door het gebrek aan beschikbare woningen vormt de snelle renovatietijd een grote meerwaarde. Ook het werken met modules is een troef omdat het toekomstige flexibiliteit mogelijk maakt”, weet Johan Max namens bouwheer Nieuw Dak.

“Naast het bij-isoleren van de woning werd er een volledige badkamer geplaatst en een keukenrenovatie uitgevoerd en gebeurden aanpassingen aan de woning in het kader van levenslang wonen. In dit project werd samengewerkt met verschillende kennisinstellingen inzake levenslang wonen zoals de UHasselt, het Vlaamse expertisecentrum Inter en het WTCB. Samen met de collega’s van Thermad-Brink voor de technische installatie en unitbouwer Warsco werden de technische installaties zo ingepland en weggewerkt dat de technieken in de woning niet storen voor de bewoners. Ons uitgangspunt was zo flexibel mogelijk en aanpasbaar bouwen tegen een aanvaardbare kostprijs”, zegt Bas van de Kreeke van hoofdaannemer Habenu - van de Kreeke bvba uit Beringen.

Aansluiting woning en buitenaanleg

“Samen met Warsco en Thermad-Brink werd de unit aan de woning gekoppeld. Leidingen werden aangesloten en luchtdicht afgewerkt. Ook de buitenschil werd water- en luchtdicht aangesloten. Een hellend vlak voor een maximale toegankelijkheid van de woning werd uitgetekend om in een latere fase indien nodig aan te leggen. In deze fase hebben we een ruim terras en een  nieuwe toegang naar de woning voorzien. Als aannemersbedrijf hebben we reeds jaren ervaring opgebouwd in duurzame renovaties. Hierbij hebben we zowel oog voor snel en zorgeloos bouwen als voor een warme, comfortabele woning met een tevreden klant”, voegt Bas van de Kreeke er nog aan toe.

Johan Max noemt zowel de snelheid van renoveren als het werken met flexibele modules en het toekomstgericht ontwerpen meerwaarden in dit project voor Nieuw Dak. “Als lid van het bouwteam hebben we wegen verkend om woningen flexibel uit te breiden, hanteerbaar voor zowel gesloten als halfopen bebouwing”, poneert hij.

Partners en sponsors

De partners van Mutatie+ zijn Habenu - van de Kreeke Bouw bvba, Belcare, Warsco Units, Thermad-Brink, Nieuw Dak, de UHasselt, PXL, Vantilt-Houben, Cubigo, Inter, het WTCB, de KU Leuven/EnergyVille en de Confederatie Bouw Limburg. Bouwpartners en sponsors van de demowoningen zijn Nieuw Dak, Habenu - van de Kreeke Bouw bvba, Belcare, Warsco Units, Thermad-Brink, Maintain Electro, Caris & Reiner, V2S en Climco. Urban Dots Studio fungeert als architect.

 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten