Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

UGent bouwt in Kortrijk labo voor de voedingsindustrie

Op de terreinen van de Universiteit Gent in Kortrijk wordt druk gewerkt aan een prestigieus onderzoekscentrum dat de naam VEG-i-TEC meekrijgt. Er wordt 7,5 miljoen € geïnvesteerd in de uitbouw van een gloednieuw laboratorium voor de agro- en voedingsindustrie. Opdrachtgever UGent ging in zee met Artes Group, die instaat voor de volledige ruwbouw en afwerking van dit unieke project.

UGent bouwt in Kortrijk labo voor de voedingsindustrie
Het nieuwe VEG-i-TEC gebouw van de Universiteit Gent in Kortrijk wordt een levend labo voor de aardappel- en groentenverwerkende industrie. Dankzij de state-of-the-art pilootinfrastructuur en de vele hoogtechnologische apparatuur, zal het centrum zich kunnen toeleggen op industrieel toegepast onderzoek en ontwikkeling, en dat niet enkel op laboschaal zoals gebruikelijk maar ook op semi-industriële schaal.
 
Onderzoekers zullen er nauw samenwerken met bedrijven op het vlak van R&D rond de verwerkingsprocessen van groenten en aardappelen, en energie- en watermanagement in de agro-voedingsindustrie. Zo zal bijvoorbeeld onderzocht worden of de voedingsindustrie gebruik kan maken van water uit rivieren zoals de Leie, om zo de druk op de drinkwatervoorraden te verminderen.
 
Ook de impact van verschillende was- en verwerkingstechnieken zal worden bestudeerd, onder meer om minder water te verbruiken en om de suikers en het zetmeel die vrijkomen bij het blancheren van frietaardappelen te hergebruiken in voedingssupplementen.
 
Voor de  geautomatiseerde toegangsoplossingen klopte aannemer Artes aan bij Assa Abloy Entrance Systems. Zij leverden vijf snelrolpoorten HS7040, twee universele poorten OH1042P en één universele poort OH1042P met loopdeur. Deze sectionale en duurzame poorten zijn robuust, goed geïsoleerd en ruimtebesparend en bijzonder geschikt voor de buitenmuren van industriële gebouwen.
 
Elk onderdeel wordt gebouwd volgens de strengste normen. De combinatie van windbestendige, versterkte panelen en een klasse 3 certificaat voor waterdichtheid, windbelasting en luchtdoorlatendheid levert een industriële sectionale poort op die er goed uitziet en bovendien een bijzonder lange levensduur heeft.
 
Binnenin wordt dan weer gewerkt met de snelrolpoorten HS7040, die snelheid en veiligheid combineren met een mooi design. Assa Abloy leverde vijf stuks van deze veelzijdige binnenpoorten. Met hun snelle opening en sluiting verbeteren ze de operationele efficiëntie en helpen ze energie te besparen. Bovendien garandeert de motor met frequentieregelaar een uiterst snelle en zachte start en stop. Zo wordt de verkeers- en goederenstroom vlot geregeld.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten