UGent wil twee studentenhomes bouwen
De Universiteit Gent wil twee nieuwe studentenhomes bouwen. Tegen de plannen voor een eerste studentencomplex met 212 kamers aan de De Pintelaan in Gent komt heel wat protest. Daarvoor moet een bos wijken van zowat 4.000 m². Het project werd vergund ondanks het negatieve advies van Natuur en Bos. Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir bevestigt dat het Agentschap Natuur en Bos in beroep zal gaan tegen de verleende vergunning.
Het gecontesteerde bouwproject is het eerste van twee bouwprojecten. Er komt ook een nieuwe home aan de Heymanslaan. En alle bestaande studentenhomes worden grondig gerenoveerd. De nieuwe home aan de De Pintelaan zou naast home Bertha De Vriese gebouwd worden, om collectieve functies te kunnen delen.
Een alternatieve inplanting op de campus aan De Sterre is volgens UGent niet haalbaar, onder meer omwille van het vastgestelde ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Groen’ van de stad Gent, de aanleg van een groenklimaatas in de De Pintelaan waardoor de toegang tot de campus vastligt, de bundeling van functies (onderwijs en onderzoek, huisvesting en logistiek) op de campus en de noodzakelijke fasering van de werken.
Daar zijn het Agentschap Natuur en Bos en minister Demir niet van overtuigd. Natuur en Bos is het niet eens met het standpunt van de UGent dat alle alternatieven voldoende bestudeerd zijn. De omgevingsvergunning kreeg van hen daarom een negatief advies, omdat de ontbossing vermijdbare schade zou toebrengen. Omdat voorbij gegaan werd aan hun advies, gaat Natuur en Bos in beroep.
“In tijden waar onderzoekers, onder andere van de universiteit van Gent, aantonen dat stedelijke bossen zeer waardevol zijn in de strijd tegen klimaatverandering kan een universiteit een voortrekkersrol spelen”, tweette de minister eerder.
“De klimaatverandering brengt zeker in onze steden grote uitdagingen met zich. Onze steden zullen in de toekomst alleen meer verhitten. Dat wil zeggen dat we maximaal het groen dat er nog is moeten beschermen zodat onze stadsbossen en -bomen hun rol als natuurlijke airconditioning maximaal kunnen spelen”, aldus Demir.
Door het beroep van Natuur en Bos, aanvullend op die van natuurverenigingen en buurtbewoners, wordt een procedure ingeleid waarbij alle elementen van de aanvraag opnieuw bestudeerd worden en finaal Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir de knoop zal moeten doorhakken.
“Er zijn studentenkamers te kort in Gent", klinkt het nog bij de UGent. "Daardoor verhoogt de druk op de particuliere woningmarkt in de stad. Te veel studenten leven in gewone appartementen. Een recente studie leert dat er zowat 10.000 zijn. We willen wat druk van de ketel halen door nieuwe studentenkoten te bouwen."
"De UGent blijft ambitieus als het over groen en biodiversiteit gaat. Groen en bos aansnijden doen we enkel als er geen alternatieve locatie mogelijk is. Het groen dat zal worden gerooid, wordt helemaal gecompenseerd door nieuw, bijkomend groen in Zottegem en Lubbeek. Bovendien zal in het hart van de campus zelf en op de plaats waar zich momenteel een schietstand bevindt, een nieuw bijkomend bos geplant worden", klink het nog.