Universiteit Gent renoveert en herbestemt Technicum 4-gebouw
De Universiteit Gent schrijft samen met het Team Vlaamse Bouwmeester een studieopdracht uit voor de renovatie en herbestemming van het gebouw Technicum 4 aan de Sint-Pietersnieuwstraat in Gent, voor onderzoeks- en atelierwerking van de vakgroepen Architectuur en Stedenbouw, en voor Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen. Het budget voor dit project bedraagt 11,9 miljoen €, zonder btw en ereloon. Kandidaturen kunnen online worden ingediend vóór vrijdag 26 februari om 11 uur via vlaamsbouwmeester.be. Dit is één van de tien, opdrachten van de nieuwe open oproep van het Team Vlaams Bouwmeester. Een Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) is noodzakelijk bij de kandidaatstelling. De projecten worden gegund via een ‘mededingingsprocedure met onderhandeling’.
Technicum 4 is een beeldbepalend gebouw langs de Schelde-oever, met een maat van 22 traveeën en vijf bouwlagen. De bovenste drie daarvan zijn kantoorvloeren, die aan de oostzijde uitkijken op de Schelde, en aan de andere kant in de grote machinehal van het labogebouw. De staalskeletstructuur is in deze hal onmiddellijk zichtbaar.
De destijds vernieuwende constructiewijze is een belangrijk erfgoedaspect van het gebouw, dat in de inventaris van het onroerend erfgoed is opgenomen. Sheddaken zorgen voor gelijkmatig noorderlicht. De kopse gevels hebben grote poorten voor de logistieke flow van het laboratorium. Buisleuningen, geglazuurde tegels en andere details geven het interieur een eigen karakter.
De UGent zoekt een ontwerpteam dat in nauwe samenwerking met de universiteit de renovatie en herbestemming van Technicum 4 vorm kan geven. De universiteit wil er een innovatief voorbeeldproject van maken, dat valorisatie van dit moderne erfgoed paart aan een integrale benadering van duurzaamheid: ontharding, maximaal hergebruik, aandacht voor circulair bouwen, een energetische renovatie van de gebouwhuid en technische uitrusting met het oog op energieneutraliteit. De bouwheer rekent op een robuust ontwerp dat in de toekomst ook ander gebruik mogelijk maakt en dat aanzet tot duurzame mobiliteit en dito gebruik.
Technicum 4 moet niet alleen een gebouw in de stad zijn, maar ook het functioneren van de campus als deel van de stad versterken. Het gebouw zal ook in verbinding staan met tal van nabije universitaire en culturele voorzieningen.
Thuisbasis
De architectuuropleiding wil er tevens een geschakeerd atelierlandschap in gebruik nemen, met een mix van atelier-, overleg- en presentatieplekken, en technische workshopruimtes voor haar ongeveer 600 studenten.
Het gebouw moet uitgerust zijn om tal van specifieke activiteiten mogelijk te maken, maar ook interessante marges laten voor experimenteel gebruik, eigen aan de opleidingen, aan universitair onderwijs en onderzoek in ontwikkeling. Het moet als hedendaags architectuurproject overtuigen door zijn conceptuele, formele, ruimtelijke en technische kwaliteiten.
Inbegrepen in de opdracht en ereloon zijn de volledige coördinatie van de studies en de uitvoering (werfcoördinatie), de opmaak van het bouwhistorisch onderzoek en de inventaris van het bouwkundig erfgoed, het architecturale ontwerp, inclusief de binneninrichting en het vast meubilair, de studie van de inrichting van de buitenruimte ende groenaanleg (plus de ontsluiting), de toegankelijkheids-, stabiliteits- en akoestische studie, de epb-verslaggeving en de studie van de technieken.
Foto's: Team Vlaams Bouwmeester / Tim Van de Velde