Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Vandenbussche bouwt nieuw sportcomplex in Gent

Aan de Noorderlaan in Gent is de symbolische eerste steen gelegd van de nieuwe sportinfrastructuur voor de hockey-, tennis- en padelclub Gantoise vzw.

Vandenbussche bouwt nieuw sportcomplex in Gent
Bouwbedrijf Vandenbussche uit Aalter staat in voor de bouw van het nieuwe clubhuis, de tennishal en de omgevingswerken. Aannemer 4LS uit Oud-Heverlee voor de aanleg van de outdoor sportvelden. Bopro uit Gent zal als projectmanager het volledige bouwproject volgen dat ontworpen werd door Vertongen Architecten uit Gent.
 
Bouwbedrijf Vandenbussche startte begin juni met de werken, eind december 2020 zal de sporthal reeds klaar zijn voor gebruik. Eind juni 2021 is de oplevering van het clubhuis voorzien.
 
Het verhaal van de Gantoise begon in 1864, het jaar waarin een vzw werd opgericht in Gent met als bedoeling infrastructuur te voorzien om gymnastiek te beoefenen, met later ook andere sporten zoals atletiek, voetbal, tennis en hockey. In 1919 moet de Gantoise voor de derde keer verhuizen. Daarom beslisten enkele leden om een grond te kopen en daarop te bouwen.
 
“De keuze viel op een gebied van 6 ha aan de Tennisstraat in Gentbrugge, waar een sportcomplex opgericht werd voor voetbal, atletiek, hockey en tennis. In 1980 startten we de zoektocht naar extra ruimte en die vonden we op de Noorderlaan. Na 100 jaar in de Tennisstraat in Gentbrugge werden de gronden verkocht. Deze krijgen een nieuwe bestemming met het Ecowijk project van projectontwikkelaar Bopro”, vertelt Philippe Distave van KAA Gent.
 
“Bopro bouwt en begeleidt BO-PROjecten, projecten ‘Built On Partnerships, Respect and Objectives’. Dat zijn vastgoedprojecten en ontwikkelingen die de samenleving ten goede komen en economisch haalbaar zijn. Met onze medewerkers bouwen we elke op innovatieve wijze aan de inclusieve stad van morgen, waar het aangenamer leven, werken en wonen zal zijn. Vandaar dat we ook onze schouders zetten onder het project Halfweg en onze middelen aanwenden bij de hertontwikkeling van de oude Gantoise-site aan de Tennisstraat i.s.m. Sogent, waar we het project Ecowijk Gantoise zullen realiseren”, zegt Peter Garré, managing director van Bopro nv.
 
“Vandaag kunnen we met de financiële hulp van Sport Vlaanderen en met onze bouwpartners Vandenbussche Bouw, architect Servaas Vertongen, projectontwikkelaar Bopro en de specialist in sportinfrastructuur 4LS, de bouwplannen nu concreet maken op onze nieuwe site op Noorderlaan. Er worden hockey-, tennis- en padelvelden aangelegd met de nieuwste technieken en materiaal. We kiezen resoluut voor het ecologisch verantwoord bouwen van de tennishal en het clubhuis”, aldus Philippe Distave.
 
Sportinfrastructuur
 
Het clubhuis zal bestaan uit drie bouwlagen. Op het gelijkvloers is een inkomhal, shop en kleedkamers met douches en sanitair voorzien. Op de eerste verdieping is er een bar en restaurant met terras en technische ruimte. Op de tweede verdieping bevindt zich nog een polyvalente ruimte met vergaderzalen. Aan de buitenzijde van het clubhuis worden tribunes met uitzicht op de sportvelden voorzien. In de tennishallen worden vijf indoor tennisvelden ondergebracht. De outdoor sportinfrastructuur zal bestaan uit hockeyvelden, tennisvelden en padelvelden.
 
“Toen het klasse 8-dossier in het voortraject binnenkwam, beschikten we over een bouwaanvraagdossier naar het ontwerp van Vertongen Architecten en een prestatielastenboek van projectmanager Bopro,” vertelt ir. Kristof Defruyt, CEO van bouwbedrijf Vandenbussche.
 
“Onze studiedienst ging onmiddellijk aan de slag voor het verder uitwerken van het dossier en onze afdeling gebouwentechnieken stond in voor de studie van de technieken. Ook de stabiliteitsstudie en veiligheidscoördinatie en epb werden door ons gecoördineerd. Vandenbussche heeft alle capaciteiten en expertise in huis om dergelijke ‘Engineering & Build’-projecten tot een goed einde te brengen. Het gaat hier duidelijk om veel meer dan alleen het bouwen”, vervolgt Kristof Defruyt.
 
Daarnaast fungeert Vandenbussche als aanspreekpunt doorheen het volledige dossier en denkt het bouwbedrijf kritisch mee naar de meest optimale uitvoering van de werken binnen het opgelegde programma van eisen.
 
“Dat resulteert in minder studiekosten en een stuk efficiënter bouwen. Tijdens dit voortraject werd het dossier ook onmiddellijk in BIM uitgewerkt door onze eigen interne BIM-cel,” besluit Kristof Defruyt.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten