Vandenbussche en SPIE delen nieuwbouw in Aalter
Eerder deze maand werd aan de Groendreef in Aalter de symbolische eerste steen gelegd van een nieuwbouwproject. Dat wordt opgetrokken door Corabo, de projectontwikkelaar van de bouwgroep rond aannemer Vandenbussche, die zelf een deel van de ruimte zal innemen voor dochterbedrijf Qubus. Ook Industry Aalter, een afdeling van SPIE Belgium, verhuist na de oplevering naar deze nieuwbouw.
Het nieuwbouwproject wordt opgetrokken op een terrein van 11.000 m² naast de hoofdzetel van Vandenbussche aan de Groendreef in Aalter. Het terrein is in handen van Elseleen, de investeringsmaatschappij van de Vandenbussche Groep. “Met dit project slaan we twee vliegen in één klap. Dochterbedrijf Qubus is enorm gegroeid en zocht daarom een grotere locatie. SPIE Belgium, nu nog gevestigd aan Brug-Zuid in Aalter, kampte met hetzelfde probleem en we konden een en ander vlot bij elkaar optellen om tot één project te komen”, zegt gedelegeerd bestuurder Dirk Vandenbussche.
“Dankzij de nieuwbouw komt Qubus, dat een aantal eerder administratieve diensten deelt met Vandenbussche, van Merendree een beetje dichter bij huis. Sterq, onze dochteronderneming die prefabbetonelementen maakt, verhuist aansluitend van de Durmelaan in Aalter naar de Groendreef”, duidt Dirk Vandenbussche. Sterq is het vroegere Betonel.
Qubus
“Qubus werd zeven jaar geleden gestart in Merendree als dochteronderneming van Vandenbussche, na de overname van schrijnwerkerij Van Marcke. In 2012 bestond Qubus uit vijf schrijnwerkers en twee bedienden. Sindsdien zijn we gegroeid naar 27 medewerkers. Zowel in de kantoren als in het atelier is er plaats tekort. We hebben geïnvesteerd in de meest recente technologieën, zoals een cnc-machine, een automatische zaagtafel en een pu-afplakmachine”, duidt Pieter Houwen van Qubus.
“De nieuwbouw zal bovendien een design-factor hebben en zo als visitekaartje fungeren voor onze activiteit als interieurbouwer en schrijnwerker. Elk meubel dat Qubus plaatst, wordt geproduceerd in ons eigen atelier door onze eigen werknemers, waardoor we heel flexibel zijn en een hoge kwaliteit kunnen leveren, zowel voor particulieren als voor kantoor- of projectinrichtingen. Daarnaast plaatsen we als FSC-gecertificeerd aannemer ook houtskeletbouw en houten gevels op een ecologisch verantwoorde manier”, vertelt Houwen nog.
Bouwploeg
SPIE Belgium zal 1.155 van de 2.600 m² kantoorruimte innemen. Zowat 500 m² wordt gedeeld door de twee bedrijven. De loodsen en de werkplaats achter de kantoren hebben een vloeroppervlakte van net geen 5.000 m². De buitenopslagruimte wordt 1.300 m² groot. Er komen 85 parkeerplaatsen rond het gebouw.
“De werken starten deze maand en zullen in oktober van volgend jaar afgerond worden. Met deze nieuwbouw wil SPIE Belgium hier vernieuwen, uitbreiden en moderniseren. We verdubbelen onze capaciteit. Het kantoor wordt een ontmoetingsplaats voor de vaste en mobiele medewerkers. Omdat ook het andere bedrijf eveneens met veel mobiele werknemers werkt, kunnen we een aantal ruimtes delen”, stelt Wouter Van Derbeken van SPIE Belgium.
BEN
Inzake installaties wordt het bijna-energieneutrale kantoor het neusje van de zalm met o.m. geothermie, zonnepanelen, warmtepompen, ledverlichting met daglichtsturing, klimaatplafonds, luchtbevochtiging, automatisch gestuurde zonnescreens, elektrische laadpalen en flexdesks. Het kantoor omvat een kelderverdieping en drie bovengrondse bouwlagen. Op de hoogste verdieping komt een skybox met dakterras als ontspannings- en lunchruimte. Die ruimte kan ook ingezet worden voor evenementen.
De bouwploeg bestaat behalve uit SPIE Belgium en de groep Vandenbussche nog uit o.m. Achtergael Architecten uit Gent, BM Engineering uit Kortrijk en EOS Acoustics uit Oostkamp. Vandenbussche en Achtergael Architecten werken regelmatig samen, o.m. voor design & build-wedstrijden zoals het project Grevelingen in Knokke-Heist.