Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Vastgoedmarkt stabiliseert min of meer

Uit de Trevi Trust Monitor (TTM) voor het eerste trimester van 2023 blijkt dat er 6% meer woningen op de Belgische verkoopmarkt wordt aangeboden. Het zijn echter veelal oudere panden, terwijl de vraag naar nieuwbouw stijgt. De markt kent ook twee snelheden: panden in goede staat en met een EPC-score van C of beter, verkopen aan de vraagprijs en vinden gemiddeld sneller een nieuwe eigenaar. Tot slot blijft de interesse in de huurmarkt even groot als vorig trimester.

AdobeStock_295713811
Adobe Stock

Deze TTM bevestigt dat de vastgoedmarkt in het algemeen stabiliseert. Het aantal aanvragen van kopers (voor eigen gebruik) blijft redelijk stabiel, terwijl die van investeerders lichtjes daalt. Het aanbod aan huizen te koop stijgt met 6%; bij appartementen is dat 3%. De doorlooptijd voor panden met een EPC-score van A tot C bedraagt gemiddeld 2 tot 4 weken; bij een EPC-score vanaf D is dat 2 tot 3 maanden. Bij deze laatste kunnen de biedingen zelfs tot 10% onder de vraagprijs zakken. 

Volgens Trevi loopt de vastgoedmarkt in Vlaanderen anders dan in Brussel en Wallonië. Dit zou voornamelijk het resultaat zijn van de renovatieverplichting bij panden, de algemene stijging van de rentevoeten en de prijs van bouwmaterialen. Er wordt verwacht dat de vastgoedmarkt in Brussel en Wallonië vanaf april een boost gaat krijgen door de wijziging van de vermindering van de belastbare grondslag van de registratierechten. Concreet zal het abattement in Brussel stijgen van 175.000 naar 200.000 euro. Kopers hoeven met andere woorden geen registratierechten (12,5%) te betalen op een eerste schijf van 200.000 euro. Als de aankoopprijs van een pand hoger is, bespaart de koper 25.000 euro aan registratierechten voor panden van maximaal 600.000 euro. In Wallonië stijgt het abattement van 20.000 naar 40.000 euro voor een pand van maximaal 350.000 euro.

Het tekort aan nieuwbouwprojecten (huizen en appartementen) blijft in heel België groot. Dit komt onder meer door de trage aflevering van bouwvergunningen voor grote residentiële projecten en de stijgende bouwkosten, waardoor sommige ontwikkelaars zich genoodzaakt zien om de commercialisering van een project uit te stellen. De huurmarkt kenmerkt zich dan weer door stijgende prijzen (vooral in Brussel en de centrumsteden). 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten