Verbouwingen in Leuvense Sint-Michielskerk nodig voor komst van gigantisch orgel
Aan het doksaal en de ingang van de Sint-Michielskerk in Leuven aan de Naamsestraat is aannemer PIT begonnen met verbouwingen om de komst van een gigantisch en prestigieus barokorgel mogelijk te maken. De hoogzaal wordt herbouwd naar een ontwerp van architect Jan Mannaerts en komt op de plaats van het vooroorlogse doksaal.
De bouw gebeurt in overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed. De voorbereidende werken moeten in mei afgerond zijn. Het instrument zal midden 2019 aan het publiek worden voorgesteld. De stad Leuven en de kerkfabriek financieren de verbouwingen.
Heinrich Andreas Contius (1708-1795) was een orgelbouwer uit de achttiende eeuw, die bijzonder hoog aangeschreven stond bij de wereldbekende componist Johann Sebastian Bach. Van alle orgels die Contius bouwde, bleef er slechts één over, namelijk het exemplaar dat in 1774 gebouwd werd voor de Heilige Drievuldigheidskerk in Liepaja (Letland). Twee orgelbouwers zijn nu bezig met de bouw van een historisch wetenschappelijke replica van dat 38 registers tellende orgel. Het instrument wordt een exacte kopie van het enige overgebleven Contiusorgel ter wereld. De bouw, een samenwerking tussen Joris Potvlieghe uit Tollembeek en Flentrop Orgelbouw bv uit Zaandam, wordt begeleid en gefinancierd door de Contiusstichting.
Het type orgel is te beschouwen als een ontbrekende schakel in het instrumentarium van de laatste periode van J.S. Bach. Het zal nieuwe facetten laten horen bij de vertolking van de orgelwerken van Bach en tijdgenoten alsook ingezet worden in uitvoeringen van zijn instrumentale oeuvre. Het Contiusorgel krijgt als bijzonder waardevol muziekinstrument een belangrijke rol toebedeeld in de ontwikkeling van de Sint-Michielskerk als Vredeskerk en als gastvrije onthaalruimte voor culturele activiteiten, concerten en Bachfestivals. Prof. David Burn zal als titularis van het orgel in de Sint-Michielsparochie regelmatig artiestenmissen spelen in de zondagsvieringen om 11.15 u. (Nederlandstalig) en om 12 u. (Spaanstalig) of in de gezamenlijke vieringen elke eerste zondag van de maand.
Nieuwe inkomhal
“Het originele Le Picard-orgel van de kerk werd verwoest door een bombardement in 1944, maar nu komt er dus een uniek orgel in de plaats. Om dat te kunnen plaatsen zijn echter verbouwingen nodig. Samen met de bouw van het doksaal wordt ook een volledig nieuwe inkomhal gebouwd. De huidige wordt vervangen door een nieuwe die een travee dieper reikt in de kerk.
Links komt een infobalie voor de verdere toeristische ontsluiting van de kerk en die ook zal fungeren als ticketbalie bij concerten. Rechts wordt een opening gemaakt naar het parochiecentrum, waar de concertgangers een sanitaire ruimte vinden”, verklaart de Leuvense schepen van Monumentenzorg Dirk Vansina.
Aansluitend op deze werken, die begin mei moeten afgerond zijn, verhuist het Contiusorgel dat momenteel in de Predikherenkerk staat. Het Contiusorgel, waarvan de Contiusstichting de bouw (in het Nederlandse Zaandam) heeft begeleid en gefinancierd, zal zijn eerste noten kunnen laten horen eind 2018. Eind 2019 kan dan het eerste Bachfestival in de kerk plaatsvinden. De werken passen volledig in het kerkenplan dat Leuven heeft opgesteld. De Sint-Michielskerk krijgt daarin, naast haar functie voor de eredienst, ook een rol als concertkerk en als toeristisch monument.
Stabilisatie
Aan de monumentale Sint-Michielskerk waren de voorbije maanden dringende instandhoudings- en stabilisatiewerken aan de gang. Er werden scheuren vastgesteld in de kolommen van het schip. Om de kolommen te verstevigen werd grout geïnjecteerd. Ook de monumentale trappenpartij van de kerk verkeerde al geruime tijd in slechte toestand en werd eveneens hersteld. De treden en bordessen in blauwe hardsteen waren op verschillende plaatsen verschoven, verzakt of omhooggestuwd, waardoor waterinfiltratie het verval versnelde. Aan de voorgevel van het gebouw werden met een hoogtewerker eventuele loszittende elementen opgespoord.
De kostprijs van die ingrepen bedroeg 690.000 €, waavan 477.000 € voor rekening van de Vlaamse Gemeenschap. Aannemer Modern Renovation Technics (MRT nv), behorend tot Group Monument, architectenbureau Arter en ingenieurs- en studiebureau Triconsult zorgden voor een vlot verloop. De veiligheidscoördinatie van het project gebeurde door studiebureau Macobo.