Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Verdere opwaardering van Kortrijk met ‘Plein Publiek’

Kortrijk maakt volop werk van de heropwaardering van de noord-zuidas. Met de goedkeuring van Plein Publiek schakelt dat plan een versnelling hoger.

Ontwerp zonder titel - 2023-11-13T170259.222
ION

Op de hoek van de Doorniksewijk met de Boerderijstraat bouwt projectontwikkelaar ION een mix van 52 moderne en klimaatvriendelijke appartementen, 54 studentenkamers en vier handelspanden. Het project bestaat uit zes nieuwe gebouwen. Samen vormen ze een ‘L’ rond de ontwijde Sint-Rochuskerk, die nu dienstdoet als kunstencentrum. Tussen de kerk en de nieuwe gebouwen komt een compleet nieuw publiek plein. 

“Op het plein zal je rustig kunnen zitten of iets eten en drinken”, zegt Thomas Vercambre, senior projectdeveloper bij ION. “We hebben ervoor gekozen om parkeerruimte in de kelder op te geven, zodat de hoogstammige bomen goed kunnen wortelen. Daarnaast gaan we op zoek naar kwalitatieve handelszaken die van het plein een echte trekpleister maken.” 

Naast het residentiële gedeelte, is er plaats voor 54 studenten van de Kortrijkse campussen van Vives, Howest, KULAK en UGent. En dat precies op de plek waar vroeger de leerlingen van de Stella Marisschool in de Boerderijstraat les kregen. De historische gevel van de voormalige school blijft bewaard. 

De eigenlijke bouwwerken starten nog voor de zomer van 2024. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten