Vergunning voor bouw nieuwe brandweerkazerne Elsene
De stedenbouwkundige vergunning voor de bouw van een nieuwe brandweerkazerne aan de Triomflaan in Elsene is verkregen. Dat melden Beliris, de openbare bouwheer voor Brussel, en het Brusselse Gewest. De toekomstige kazerne zal groter, efficiënter en duurzamer zijn. Volgens de planning zouden de werken eind dit jaar moeten beginnen.
De nieuwe kazerne wordt gebouwd op een steenworp van de bestaande voorpost voor de Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (DBDMH). Het huidige gebouw was te verouderd en te klein om te worden gerenoveerd. Doordat werd gekozen voor een nieuwbouw kan de dienstverlening ook zonder problemen worden voortgezet tijdens de werkzaamheden.
Het nieuwe gebouw zal drie keer zo groot zijn als het huidige, in totaal 2.700 m² verspreid over vijf verdiepingen. Dat is voldoende ruimte voor drie types brandweerwagens, twee voertuigen voor kleine interventies, een viertal ziekenwagens, ploegen tot twintig brandweerlui en hun uitrusting. Hierbij werd ook al rekening gehouden met de toekomstige behoeftes van de interventiezone.
Doordachte indeling
Het project, ontworpen door ORG - Permanent Modernity, zorgt zowel voor een doordachte indeling om het vertrek voor interventies te optimaliseren als voor meer welzijn voor de ploegen die diensten draaien van 24 uur. Een belangrijke verandering bijvoorbeeld is dat de slaapzaal werd vervangen door afzonderlijke slaapkamers voor twee personen.
Ook zullen er speciale ontsmettingszones zijn voor de mensen die terugkeren van een interventie. Deze nieuwe faciliteiten zullen de duur van de blootstelling aan schadelijke stoffen verkorten en het gemakkelijker maken om verontreinigde kleding en uitrusting te desinfecteren en saneren. Er komt ook een oefentoren waar de brandweerlui kunnen trainen op de benadering van een gebouw met verschillende soorten ramen en balkons.
Groene kleur
De nieuwe kazerne wordt zowel letterlijk als figuurlijk een groen gebouw. Het zal de groene kleur krijgen die overal op de aangrenzende universiteitscampus te zien is, en het zal energiezuinig zijn met zonnepanelen en een warmtepomp.
Alle daken zullen groendaken zijn, zowel intensieve als extensieve, met een 6 cm dikke watervasthoudende laag die het onderhoud tot een minimum beperkt. Regenwater zal worden gebruikt voor het besproeien van de planten, het water van de douche en het doorspoelen van het toilet. Ook het grijze water van bv. wasbakken wordt hergebruikt.
Tot slot zal dit project ook de biodiversiteit op het terrein verbeteren. De voetafdruk van het gebouw werd beperkt om zo veel mogelijk ruimte te laten voor beplanting.
Door de slechte kwaliteit van de bodem groeit er momenteel enkel onkruid, invasieve soorten en zieke bomen. Daarom zal er eerst een nieuwe teellaag met meer voedingsstoffen worden aangebracht. Om een sterker ecosysteem te creëren, werd er gekozen voor een grote diversiteit aan inheemse planten die weinig onderhoud nodig hebben.