Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen wil aan de Doorniksesteenweg in Kortrijk een wetenschapshub bouwen. Daarvoor werd eerder dit jaar samen met de Vlaamse Bouwmeester een ontwerpopdracht uitgeschreven. Er werden vier architectenbureaus geselecteerd die uiterlijk op 6 februari 2023 een ontwerp moeten indienen.

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen1
Michiel De Cleene – Team Vlaams Bouwmeester
Het gaat om de volgende ontwerpteams:
 
aaa - architectuuratelier ambiorix;
Architectuurplatform Terwecoren Verdickt bvba;
Baumschlager Eberle St. Gallen AG, Claeys / Haelvoet Architecten bv, Wirtz International nv;
Havana architectuur.
 
Het nieuwe gebouw wordt gerealiseerd op Hoog Kortrijk, als pendant van het kasteeltje in empirestijl, bouwkundig erfgoed uit de eerste helft van de negentiende eeuw, dat op dezelfde site staat. Voor de realisatie van de nieuwbouw moet een bestaand gebouw worden afgebroken. 
 
De convivialiteit van de ruimte (gebouwen en park) staat centraal. Dit betekent dat de architectuur en haar omgeving ontmoetingen faciliteren. Het geheel moet niet voor één specifieke functie ontworpen worden, maar moet verschillende functies voor verschillende groepen kunnen huisvesten. Het ontwerp houdt bovendien rekening met een toekomstige herindeling van het gebouw zonder grote interne aanpassingswerken. 
 
Het nieuwe gebouw zal beschikken over een polyvalente ruimte, vergaderzalen en enkele kantoren. Er wordt ook een cateringfaciliteit voorzien. Zuinig ruimtegebruik en multifunctionaliteit moeten in het architecturaal concept worden verwerkt, net zoals een expliciete keuze voor circulariteit en duurzaamheid. De nieuwbouw wordt de locatie waar alle community events van de Fabrieken en TUA West zullen plaatsvinden. Het park en de rozentuin tussen het kasteeltje en de bouwplaats blijven publiek toegankelijk.
 
Het nieuwe gebouw moet niet alleen fungeren als een landmark voor de site, maar ook een toekomstvisie op de wetenschappelijke en industriële ontwikkeling in West-Vlaanderen uitdragen. In deze ontwikkeling staat kennis centraal, met duurzame energie en circulariteit als hoofdthema’s, en met aandacht voor continuïteit en aansluiting met het verleden. Functioneel gaan beide gebouwen daarom deel uitmaken van eenzelfde wetenschapshub en zullen ze door eenzelfde partij geëxploiteerd worden.
 
De Provincie West-Vlaanderen heeft de voorbije jaren een sterke innovatiegerichte werking uitgebouwd vanuit POM West-Vlaanderen en TUA West onder de noemer ‘Fabrieken voor de Toekomst’. Er kwam een netwerk van thematische wetenschapsparken met een sterke sectorale focus. In een volgende fase wordt een cross-sectorale link gemaakt tussen de verschillende Fabrieken. Bedrijven toegang geven tot (kennis)infrastructuur en tools aanreiken om te schakelen in de snel veranderende wereld staan hierin centraal. 
 
Tegelijk wordt met het oog op kruisbestuiving een figuurlijke brug gebouwd tussen de onderzoeks- en de bedrijfswereld. Naast de inhoudelijke samenwerking komt er ook een fysiek ankerpunt waar kennisinstellingen van verschillende netten en bedrijven elkaar op neutrale bodem kunnen ontmoeten en een platform ter beschikking krijgen voor het valoriseren van hun innovatieve trajecten: een wetenschappelijk Mouseion.
 
 
 

 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten