Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Vier kandidaat-bouwers voor gevangenis Leopoldsburg

Na het aanduiden van vier bouwconsortia voor de bouw van de gevangenis in Vresse-sur-Semois, zijn ook vier kandidaat-bouwers geselecteerd voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van de toekomstige gevangenis in Leopoldsburg. De Regie der Gebouwen treedt op als bouwheer. Afhankelijk van de termijn om de vergunningen te krijgen, starten de werken in de loop van 2024. Ze zullen ongeveer twee jaar duren.

Vier kandidaat-bouwers aangeduid voor gevangenis in Leopoldsburg
NIKOLA FIFIC
De geselecteerde consortia krijgen tot november de tijd om een eerste offerte in te dienen. Op basis van die offerte zullen onderhandelingen worden opgestart om te komen tot een definitieve offerte. Vermoedelijk begin 2023 zal bekend zijn welk consortium de nieuwe gevangenis mag realiseren.
 
In uitvoering van het globale Masterplan (het eerste Masterplan dateert van 2008) werden reeds een gevangenis in Marche-en-Famenne (2013), Beveren (2014), Leuze-en-Hainaut (2014) en een centrum voor geïnterneerden in Antwerpen (2016) en Gent (2014) gerealiseerd. Momenteel is de bouw van een gevangenis in Haren (Brussel) en Dendermonde in uitvoering. Nu komen ook de dossiers voor de gevangeniscomplexen in Vresse-Sur-Semois en Leopoldsburg in een stroomversnelling.
 
De gevangenis in Leopoldsburg zal een strafhuis zijn waar veroordeelden verblijven en waarbij een gedifferentieerd regime is voorzien. Zo kan de gedetineerde van een ’medium’ (beperkt gemeenschappelijk) naar een ’low’ (open deur) regime evolueren. Naast een cellulaire afdeling voor 312 gedetineerden met enkele nevenfuncties (onthaal- en bezoekerscomplex, medico-sociale afdeling, een administratieve en logistieke afdeling) zal de inrichting eveneens een strafuitvoeringsrechtbank huisvesten. Buiten de gevangenismuren zal er naast een parking ook een gebouw voor sociale tewerkstelling worden opgetrokken.
 
De gevangenis zal gebouwd worden op een voormalig terrein van het leger, gelegen in kwartier Reigersvliet in Leopoldsburg. Het terrein, dat oorspronkelijk eigendom was van Defensie, is ongeveer 8 ha groot en werd gekocht door de Regie der Gebouwen. Net als in Vresse-Sur-Semois zal ook de gevangenis in Leopoldsburg gebouwd worden op basis van een dbfm-procedure (design, build, finance en maintain). Dat is een publiek-private samenwerking, waarbij de Regie der Gebouwen op zoek gaat naar een privépartner die het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van de gevangenis voor zijn rekening neemt.
 
Bij dbfm-projecten wordt er een geïntegreerd ontwerp gemaakt en wordt er vanaf het begin samengewerkt, met inbreng van de kennis van elke partner. Een externe consultant, het consortium Stibbe-PwC, verleent juridische en financiële bijstand bij de bouw van de nieuwe gevangenis.
 
In oktober vorig jaar publiceerde de Regie der Gebouwen de overheidsopdracht voor de indiening van kandidaturen voor het ontwerp, de financiering, de bouw en het onderhoud van de toekomstige nieuwe gevangenis in Leopoldsburg. Vier consortia dienden een kandidatuur in.
 
Alle vier kandidaten werden weerhouden en worden uitgenodigd een eerste offerte met een concreet project in te dienen tegen eind november. Vervolgens zal na een grondige analyse van die offertes, onderhandelingen worden opgestart zodat na de indiening van een bafo (best and final offer) de opdracht begin 2023 gegund kan worden.
 
Volgende consortia dingen mee voor de opdracht:
 
BV. LIMes i.o.
• Design: Beel Architects, B2ai, Smits Van Burghs, Boydens
• Build: Denys en Democo
• Finance: Macquarie Corporate holdings
• Maintenance: Sodexo en Denys Support
 
SPV i .o. Consortium Future Prisons Leopoldsburg
• Design: Gortemaker Algra Feenstra, ASSAR Architects, JNC International, Establis & Pirnay, Venac, Bureau d'etudes Lemaire, Ellyps, Tractebel Engineering en Meelis Partners
• Build: Cordeel Hoeselt, Willemen construct, Cordeel Temse, Imtech Belgie, Franki Construct
• Finance: Be.Sharpp
• Maintenance: Cordeel Maintenance, GOM, Facilicom, W-Care, Imtech Belgium
 
NV – PI Leopoldsburg
• Design: Hootsmans Architectuurbureau, Arch & Teco, EGM Architecten, Bas Smets, Ingenium nv, Fabricom Security
• Build: nv Besix, Houben, Jan de Nul, EEG, Fabricom
• Finance: EPICo, Rebel
• Maintenance: Cofely Services, ISS Facility Services
 
Poort van Leopoldsburg
• Design: Jaspers-Eyers Architects, Archivolt architecten, VK architects & engineers, Halmos adviseurs
• Build: BAM Interbuild, nv Vanderstraeten, Cegelec
• Finance: BAM PPP
• Maintenance: BAM FM, Vinci Facilities, Compass group, BAM FM
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten