Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Vijf finalisten voor Friendshipsite

Vijf teams van architectenkantoren zijn geselecteerd voor  de architectuurwedstrijd voor de ontwikkeling van de Friendshipsite op het Antwerpse Eilandje. Projectontwikkelaar Cores Development startte eind vorig jaar, in een partnerschap met AG Vespa, deze ontwerpwedstrijd.

vijf finalisten
Cores Development
Liefst 35 kandidaten namen deel. De vijf geselecteerde finalisten moeten vóór eind mei een stadsontwerp maken voor de site. Midden juli zal de jury, met o.a. stadsbouwmeester Christian Rapp en professor stedenbouw Maarten Van Acker, de winnaar van de architectuurwedstrijd aanduiden.

Begin 2016 kocht Cores Development de Friendship-building (in Antwerpen beter bekend als ‘de Chiquita’) om de site te herontwikkelen. Naast het kantoorgebouw bestaat de site nog uit een tankstation (Total), een perceel  op  de  hoek  van  de  Rijnkaai-Amsterdamstraat en een  braakliggend  terrein tussen de Dinantstraat en de Sint-Laureiskaai  (AG Vespa). Door het samenvoegen van de percelen wordt het mogelijk een geïntegreerd en kwaliteitsvol project te realiseren op deze strategische zichtlocatie.

De Friendshipsite zal een nieuwe, hoofdzakelijk residentiële bestemming krijgen. Dit ligt in de lijn van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan ‘Eilandje’ en op deze locatie is woonruimte in plaats van kantoorruimte meer aangewezen. Dat betekent dat het bestaande gebouw zal worden afgebroken. Volgens de huidige planning zou de afbraak van het bestaande gebouw en de aansluitende constructie van de nieuwe gebouwen starten in het najaar van 2020.

Architectuurwedstrijd

Cores Development heeft, samen met AG Vespa en de stadsbouwmeester, in november vorig jaar een oproep gelanceerd voor de aanstelling van een stadsontwerper-architect. De opdracht van deze stadsontwerper-architect is dubbel. Behalve een stedenbouwkundig luik moet er ook een architectonisch boeiend gebouw worden voorgesteld, met visie op hedendaags wonen op een stedelijke toplocatie. Er wordt een divers woonaanbod voorzien, inclusief gezinsvriendelijke woningen.

Voor deze opdracht stelden 35 ploegen van zowel Belgische als internationale architectuurbureaus zich kandidaat. Uit deze grote groep van kandidaten werden vijf ploegen aangeduid die naar de volgende ronde mogen. Deze ploegen werden geselecteerd op basis van de voorgelegde visie, het moodboard, de referentieprojecten en de kwalificaties van de teams. De vijf werden het meest bekwaam bevonden voor deze opdracht en hun visie op de ontwikkeling van de Friendshipsite bood het beste antwoord op de eisen en ambities zoals bepaald werd in de projectdefinitie.

Vijf ploegen

De geselecteerde teams zijn: de Belgisch-Franse ploeg BOB361/LAN; het Belgisch-Engelse team Hub/DRDH, Max Dudler/Karres+Brands/Areal Architecten (Duits-Zwitsers architectenkantoor in samenwerking met het Antwerpse Areal Architecten en ondersteund door het Nederlandse Karres+Brands); OMA/SVR-architects/MDP (internationaal bureau van Nederlandse oorsprong, ondersteund door een Belgische architect en een Franse landschapsontwerper) en het Belgische team van URA Yves Malysse Kiki Verbeeck/Robbrecht en Daem Architecten.

Tweede fase

In een tweede wedstrijdfase krijgen de vijf geselecteerde teams de kans om een stads­ontwerp te maken voor de Friendshipsite. Een ontwerp met een doordachte integratie van de gelijkvloerse levendige plint, het tankstation en de ondergrondse parking in het programma voor de residentiële invulling. De dossiers met de ontwerpen en gedetailleerde visie moeten tegen 25 mei worden ingediend en zullen vervolgens worden beoordeeld door de wedstrijdjury.

In de wedstrijdjury zullen behalve de vertegenwoordigers van de drie projectpartners (Cores Development, AG Vespa en Total) ook stadsbouwmeester Christian Rapp en stedenbouwkundige Maarten Van Acker zetelen. De ingediende dossiers zullen door de jury worden beoordeeld op basis van de stedenbouwkundige kwaliteit en omgevings- en belevingswaarde, architecturale kwaliteit en woonkwaliteit en de kwaliteit en geloofwaardigheid van een plan van aanpak (procesbereidheid, procesorganisatie, planning, voorgesteld team, haalbaarheid en budget). De jury zal in juli beslissen wie de architectuurwedstrijd wint.

Verfijning ontwerp

De winnaar van de architectuurwedstrijd krijgt in de tweede helft van dit jaar de tijd om het winnende stadsontwerp uit te werken zodat eind dit jaar een door alle stakeholders gedragen geheel kan worden voorgesteld. Bij de uittekening van de architectuur van de gebouwen in de volgende fase zal het winnende team ook optreden als kwaliteitscoördinator voor het geheel.

 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten