Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Vijf kandidaat-ontwerpers voor brandweerkazerne Anderlecht

De Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) heeft samen met de Brusselse Bouwmeester vijf kandidaat-ontwerpers geselecteerd voor het ontwerp en de begeleiding van de bouw van een nieuwe brandweerkazerne aan de Bergensesteenweg 409 in Anderlecht. Het Brusselse Gewest plant de opening van het gebouw in 2024.

Vijf kandidaten geselecteerd voor brandweerkazerne Anderlecht-(c) sau-msi.brussels  Simon Schmitt - www.globalview.be

Er kwamen 59 kandidaturen binnen na de publicatie begin november van een Europese openbare aanbesteding voor de selectie van een multidisciplinair team voor het ontwerp en de begeleiding van de bouw van een nieuwe brandweerkazerne. Behalve de kazerne omvat het project ook de verhuizing van enkele logistieke diensten en een gemeenschappelijke sportvoorziening voor de wijkbewoners.

De vijf kandidaat-teams die op de shortlist staan na de eerste selectiefase van de procedure worden nu uitgenodigd om een voorontwerp in te dienen. Het gaat om Atelier 229, Bogdan & Van Broeck, Dhooghe & Meganck, HUB en Label.

Zicht op de site vanaf de Bergensesteenweg. (Foto: sau-msi.brussels)

In de tweede fase van de procedure, de benoemingsfase, zal de MSI in samenwerking met de  Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (DBDMH) van het Brusselse Gewest en de stad Brussel op basis van de voorontwerpen beslissen welke kandidaat de opdracht krijgt om deze nieuwe kazerne te ontwerpen.

De nieuwbouw heeft een bruto oppervlakte van ongeveer 5.600 m² waarvan zowat 1.000 m² voor de sportvoorziening. Het totale budget (studies en werken) wordt geraamd op 16,5 miljoen €, btw inbegrepen, waarvan 3 miljoen € voor de sportvoorziening.

Zicht op de site vanaf de Nijverheidskaai. (Foto: sau-msi.brussels)

De site aan de Bergensesteenweg is eigendom van de Dienst voor Brandweer en Dringende Medische Hulp. Hier komt de Voorpost van de Brandweerdienst (VOPO) die nu gevestigd is in een gebouw aan de Bergensesteenweg 627, waarvan de renovatie zeer duur zou zijn.

Het toekomstige gebouw zal ook plaats bieden aan de logistieke diensten die nu gevestigd zijn in de stafkazerne in Helihaven (maskerlabo en linnenkamer) zodat meer plaats vrijkomt in de overbelaste Helihaven.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten