Vijf kandidaten voor ‘Het Schoonste Gebouw’ in Antwerpen
Antwerpen telt prachtige erfgoedparels in publiek en privaat bezit, maar welk gebouw verdient het om twee jaar lang ‘Het Schoonste Gebouw’ te zijn? Vijf kandidaten strijden tot 12 september om deze Antwerpse monumentenprijs in de wacht te slepen.
De gebouwen dateren van de zestiende eeuw over 1875 tot 1927 en werden de voorbije vijf jaar gerestaureerd of herbestemd. De juryprijs is goed voor 4.000 €, maar iedereen kan ook online stemmen op zijn of haar favoriete gebouw: de kandidaat met de meeste stemmen ontvangt de publieksprijs die eveneens 4.000 € waard is. De winnaar wordt bekend gemaakt op 25 september. Wie stemt, kan in de prijzen vallen met een verblijf in een Antwerpse erfgoedparel.
Om het Antwerpse onroerend erfgoed in de spotlights te zetten, gaat de stad om de twee jaar op zoek naar ‘Het Schoonste Gebouw’. Alle Antwerpse gebouwen met erfgoedwaarde die de jongste vijf jaar zijn gerestaureerd, gerenoveerd of een nieuwe bestemming kregen, kunnen meedingen naar de titel. Bij de vorige editie in 2015 werd Comptoir Sucrier op de Oudesteenweg verkozen tot ‘Het Schoonste Gebouw’. Het Paleis op de Meir won toen de publieksprijs. Ditmaal selecteerde een vakjury uit vijftien inzendingen vijf kandidaten:
-
Architectenwoning Walter Van den Broeck: Thaliastraat 37, 2600 Berchem
-
De Grote Robijn: Korte Sint-Annastraat 4, 2000 Antwerpen
-
De Roma: Turnhoutsebaan 286, 2140 Borgerhout
-
Pakhuis ’t Glorie: Oranjestraat 54a, 2060 Antwerpen
- Brouwerij De Koninck: Mechelsesteenweg 291, 2018 Antwerpen
De Grote Robijn werd in de zestiende eeuw gebouwd als Hotel van Stralen. In 2014 renoveerde Jeugdzorg Emmaüs De Grote Robijn tot een oriëntatie- en opvangcentrum voor jongeren. (foto Lucid)
“De inzendingen zijn knappe voorbeelden van hoe erfgoed en een hedendaagse invulling van diverse functies kunnen samengaan. Die diversiteit is ook terug te vinden in de vijf kandidaten die uiteindelijk strijden om de schoonste te worden genoemd. Het is een mix van minder bekende plekken zoals de privéwoning Walter Van den Broeck en Pakhuis ’t Glorie, over een opvangcentrum voor jongeren De Grote Robijn en publieke gebouwen zoals brouwerij De Koninck en De Roma die veel bekender zijn”, aldus Rob Van de Velde, schepen voor Onroerend Erfgoed.
In 2015 werden de gevels, de daken en het interieur van Kinema Roma en de aanpalende appartementen grondig gerestaureerd. (foto: Paul Jongeneelen)
Pakhuis ’t Glorie dateert uit 1875. De nieuwe eigenaars-architecten gaven het pakhuis een nieuwe bestemming als woonhuis met kantoor en als platform voor culturele ontwikkeling en evenementen. (foto Luc Roymans)
Door verschillende uitbreidingen evolueerde de site van brouwerij De Koninck tot een lappendeken van monumentale magazijnen, historische brouwhallen, een gisttoren uit het interbellum en allerhande aanbouwsels. (foto: Stijn Bollaert)