Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Vilvoorde: Kodak-site wordt woonwijk

Binnenkort verrijst op de site van de vroegere Kodakfabriek in Koningslo (Vilvoorde) de nieuwe duurzame woonwijk Groenloo. Volgens het ontwerp dat nu op tafel ligt, komen er op de site van in totaal zowat 5 ha 220 bijna-energieneutrale nieuwbouwwoningen met een ondergrondse parkeergarage en een groene long van bijna 2 ha groot. De nieuwe woonwijk zal bijna waterneutraal zal zijn. Volgens de ontwikkelaar zijn er momenteel in gans Vlaanderen maar drie vergelijkbare sites.  

Vilvoorde
De verkavelingsaanvraag werd deze maand ingediend. De vergunning wordt vermoedelijk in het najaar verleend. Als de vergunning vlot verkregen wordt, gaat de eerste spade in de zomer van 2021 de grond in. Het einde van de werken volgt dan in 2026. Er is nog geen hoofdaannemer aangesteld.
 
Tot 25 jaar geleden rolden de iconische filmrolletjes van Kodak dagelijks van de band in Koningslo en bruiste de volledige industriële zone. Daarna namen de bedrijven Caterpillar, ISS en Lyreco er hun intrek, maar vandaag telt de Kodaksite in Koningslo hoofdzakelijk nog verlaten bedrijfsgebouwen. Daar komt binnenkort verandering in. De Gentse vastgoedontwikkelaar Acasa zal er met de steun van het stadsbestuur van Vilvoorde een woonwijk ontwikkelen met 58 eengezinswoningen en 162 appartementen. In totaal gaat het om 220 woningen. De totale bruto-vloeroppervlakte bedraagt 28.700 m² (zonder de ondergrondse parkeergarage). Er komen 310 parkeerplaatsen, zowel voor bewoners als voor bezoekers en de auto verdwijnt grotendeels ondergronds.
 

Park

 
“Nieuwe industrie aantrekken was een optie, maar we verkiezen liever iets terug te geven aan de buurt. Samen met het architectenbureau Bontinck hebben we daarom een ambitieuze verkavelingsaanvraag uitgewerkt voor een duurzame en groene site. Er komen deelwagens, deelfietsen en laadpalen voor elektrische wagens. Bovendien krijgt Koningslo er ook een nieuw park van bijna 2 hectare groot bij dat zal grenzen aan de Kwakkelstraat”, stelt Timothy Jacob, vastgoedontwikkelaar bij Acasa.
 
De nieuwe woningen zullen volgens de ben-principes worden opgetrokken. Bijna-energieneutraal vertaalt zich hier in o.a. warmteboilers, warmtepompen en/of zonnepanelen. Vanaf 2021 zal dit de standaard worden voor alle nieuwbouwwoningen in Vlaanderen en bij uitbreiding in heel Europa. Vastgoedontwikkelaar Acasa zal bovendien ook bijna waterneutraal bouwen. Dat wil zeggen dat het hemelwater optimaal zal infiltreren op de site. Over heel Vlaanderen zijn er volgens de ontwikkelaar nog maar drie vergelijkbare sites die zo ver volgens beide principes ontwikkeld zijn.
 

Fases

 
De Kodaksite zal dankzij het nieuwe groen en de duurzame elementen een opwaardering krijgen. Omdat er in verschillende fases zal gewerkt worden, beginnende aan de Streekbaan en eindigend aan de Steenstraat, zullen de buurtbewoners de eerste jaren een identiek straatzicht behouden. Acasa kiest voor deze fasering om de hinder van de toekomstige werken te beperken voor de buurt.
"Met Groenloo kiezen we ervoor om van een oude industriële site een levendige aantrekkelijke woonbuurt te maken met heel veel aandacht voor duurzaamheid. Op deze manier zetten we onze ambitie kracht bij om Vilvoorde om te bouwen van een oude industriestad naar een aangename woon- en leefstad met het oog op de toekomst. Onze wijk Koningslo kon niet ontbreken bij deze transformatie”, zegt burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte.
 

Politiekantoor

 
Behalve woningen zal er op de nieuwe site plaats zijn voor enkele kleine handelszaken en het gloednieuwe politiekantoor van Koningslo. Dat komt op de hoek van de Streekbaan en de Steenstraat. Momenteel werkt de politie in modulaire kantoorunits op de parking van de site. Verschillende delen van de gebouwen worden vandaag nog verhuurd aan fitness Jalifit, Bruelec en Lyreco. De gemeentelijke basisschool De Puzzel en de turnkring hebben ook tijdelijk hun intrek genomen in een deel van de bestaande gebouwen tot het nieuwe sport- en cultuurcentrum in Koningslo in gebruik wordt genomen. Acasa doet een oproep aan nieuwe verenigingen die een ruimte of een zaal zoeken. Tot wanneer de bouwwerken starten, kunnen ze terecht in de leegstaande gebouwen.
De bouwploeg bestaat voorlopig uit ontwikkelaar Acasa, Bontinck Architecture, landschapsontwerper Avantgarden en Daidalos Peutz voor de duurzaamheidsaspecten.
 
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten