Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Vlabo herbestemt pastorie in Sint-Truiden tot woonproject

De oude pastorie en kapelanie van het kerkbestuur Sint-Jacobus zijn gelegen aan de hoek Nieuwpoort met Schurhoven en liggen in het centrum van Sint-Truiden. Schurhoven is een gezellige woonbuurt met tal van winkels op de rand van het historische stadsgedeelte en op een deel van de oude verdedigingsstructuren.

Vlabo herbestemt

Kerkfabrieken

Kerkbesturen of kerkfabrieken in Vlaanderen hebben veel patrimonium en gronden in eigendom die veelal schitterend gelegen zijn naast de kerktoren in het centrum van een dorp of stad. Problematisch is soms de onderkomen toestand van dit patrimonium en het is niet evident voor de vele kerkbesturen in Vlaanderen om er mee aan de slag te gaan omdat zij door hun semi-publieke karakter gehouden zijn om de mededing te laten spelen.
 
De eigenaar van de panden in Schurhoven, het kerkbestuur van Sint-Jacobus heeft ervoor gekozen om met Vlaanderen Bouwt vzw in zee te gaan. Vlabo en Sint-Jacobus werken samen om de site in Schurhoven deels te renoveren tot en deels te herbestemmen met nieuwe woningen. Vlabo lanceert hiervoor een wedstrijdbestek waarbij architecten in team met een aannemer een voorstel kunnen doen.

Projectdefintie

De Vlaboprojectzone is een hoekperceel van ongeveer 8 are met twee panden die door de stad Sint-Truiden erkend zijn als lokaal waardevol erfgoed: de kapelanie en de pastorie. Het voorliggende openbaar domein is een klein pleintje dat gedomineerd wordt door drie grote bomen. Het gemeentelijk rup en adviesnota Erfgoed zorgen voor een reeks stedenbouwkundige restricties die gevolgd moeten worden.

Het staat de inzenders vrij om de grote pastorie te behouden en te renoveren als één geheel of in te delen in woongelegenheden. In de kapelanie, het iets kleinere broertje naast de pastorie, moet men minstens twee appartementen inrichten die later bij het kerkbestuur blijven in ruil voor de inbreng van haar gronden en patrimonium.
 
In de achtertuin van de site langs de Nieuwpoortstraat kan aansluitend op de aanpalende panden een volume komen van een drietal bouwlagen met op elk niveau een appartement.
 
Afhankelijk van de visie van de inzenders kunnen er in het totaal 6 tot 9 woongelegenheden gerealiseerd worden. De wedstrijd die Vlabo organiseert zal deels bestaan uit renovatie en deels uit nieuwbouw. Op basis van de criteria van het wedstrijdbestek weerhoudt de jury één voorstel. De aannemer van het gekozen project treedt op als bouwheer en krijgt rechtstreeks recht van opstal van de grondeigenaar.
 
Het wedstrijddossier kan door aannemers en architecten gratis gevraagd worden via de site van www.vlaanderenbouwt.be of 016/44.19.40. De einddatum voor de inzendingen is 31 augustus 2021.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten