Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Volg eens live een sluisrenovatie...

Wie wil weten hoe een sluis nu precies wordt gerenoveerd, kan terecht op de webpagina van de Royerssluis. Sinds kort is daar zowel een livestream van de werken als een maandelijkse timelapse video te vinden. Interessant kijkvoer, want dit kunstwerk wordt de komende jaren grondig aangepakt. De sluis zal langer en breder worden gemaakt om moderne en grotere binnenschepen toegang tot het Albertkanaal te geven.

Knipsel

De werken aan de Royerssluis zijn in oktober 2021 gestart en zullen enkele jaren duren. De sluis wordt van 180 naar 230 meter verlengd en van 22 naar 36 meter verbreed. Op die manier zal ze ook grotere binnenschepen efficiënt kunnen versassen en kan het transportvolume naar het Albertkanaal worden verhoogd. De werken gebeuren in opdracht van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (Vlaamse overheid) en Port of Antwerp-Bruges. Uitvoerder van dienst is het aannemersconsortium Rinkoniên, dat bestaat uit de Artes Group, CIT Blaton, Boskalis, Mobilis en Stadsbader. Vandaag ligt het accent vooral op de bouw van de kofferdam. Deze moet voor een waterdichte scheiding van de bouwputten en de Schelde zorgen, wat zal toelaten om de werken aan de sluis ‘in den droge’ uit te voeren. Daarnaast zal het verkeer van en naar de haven vanaf midden juni over die dam rijden (in plaats van over de sluis). Op die manier zou het wegverkeer weinig tot geen hinder mogen ondervinden van de grond-, beton- en staalwerken in de bouwput die meer dan 20 meter diep zal zijn. In juni wordt de nieuwe wegenis geopend. Tevens wordt gestart met de uitgraafwerken van de bouwkuip en de afbraak van de oude Royerssluis. 

 

De timelapse camera is opgesteld op de uitkijktoren ter hoogte van de werfketen en geeft een beeld van de Schelde richting de dokzijde. Momenteel zijn de werken aan de kofferdam  te zien. De livebeelden worden gefilmd door een beweegbare camera die op de sluismeesterswoning (centraal in de werfzone) staat opgesteld. Doorheen de tijd zal de locatie verschillende keren wijzigen, zodat ook andere delen van de werf in beeld kunnen worden gebracht. Met een kleine vertraging richting internet kan iedereen de werken vanop afstand meevolgen. Wie geïnteresseerd is, kan surfen naar https://www.vlaanderen.be/departement-mobiliteit-en-openbare-werken/maritieme-toegang/havenprojecten/royerssluis


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten