Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Volgende stap in herinrichting knooppunt Groenendaal

De Vlaamse Regering heeft het ontwerp-Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voor de ruimtelijke herinrichting van het knooppunt Groenendaal op de Ring rond Brussel voorlopig vastgesteld. Daarmee komen veiliger en vlotter verkeer op het knooppunt Groenendaal een stap dichterbij. In de voorgestelde oplossing komt er ook meer ruimte voor een groene verbinding in het Zoniënwoud.

Toekomstbeeld-Groenendaal-zicht-op-de-nieuwe-tunnel-aan-de-Groenendaalsesteenweg-en-de-fietstunnel-Fietssnelweg-F205-1

Het GRUP kwam er na uitgebreid onderzoek en verschillende inspraakmomenten. In het uitvoeringsplan worden twee mogelijke oplossingen of alternatieven met elkaar vergeleken. Het alternatief 2 ‘noord - DWV’ komt in die vergelijking naar voor als de beste oplossing.

De keuze voor dit alternatief komt er omdat er minder kwetsbaar groengebied wordt ingenomen. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om de verschillende parkings in de buurt te bundelen tot een grotere parking aan het station. Ten slotte kan ook in dit alternatief een stuk verharding worden opgebroken om plaats te maken voor een nieuwe verbinding voor fietsers en voetgangers en voor natuur.

Hoe wordt het knooppunt heringericht?

Het knooppunt wordt compacter zodat het verkeer vlotter doorstroomt en de veiligheid verhoogt. Dat gebeurt door het aantal aansluitingen op het Groenendaalknooppunt te verminderen. Hiervoor wordt de weginfrastructuur aan de oostkant van het knooppunt gebundeld aan de noordzijde van de spoorweg: de Terhulpsesteenweg wordt via een tunnel onder het spoor geleid. Op de plaats die daardoor vrijkomt aan de zuidkant kan er een nieuwe recreatieve verbinding komen voor wandelaars en fietsers en een ecologische verbinding voor planten en dieren die zo hun leefgebied kunnen uitbreiden.

Wat zijn de volgende stappen?

Een team van ontwerpers werkt aan een ontwerp voor de weg en de omgeving. Daarna kan de omgevingsvergunning aangevraagd worden. Die is nodig om de werken te kunnen uitvoeren. Als alle plannen vastliggen en de omgevingsvergunning in orde is, wordt er een aannemer geselecteerd die de werken zal uitvoeren. Wanneer die werken zullen starten en hoelang ze zullen duren, ligt op dit moment nog niet vast.

“Door de infrastructuur compacter te maken, verminderen we de verkeersdruk en verhogen we de verkeersveiligheid voor alle weggebruikers”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Annick De Ridder. “Tegelijk voorzien we een betere aansluiting op andere vervoersmiddelen.”

“Zodra er een Brusselse regering is zullen we ook verder werken aan de andere kruispunten op de R0 Oost”, voegt Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns eraan toe.


Zicht op de Terhulpsesteenweg en fietssnelweg F205.

Toekomstbeeld-Groenendaal-zicht-op-de-Terhulpsesteenweg-en-fietssnelweg-F205-1
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten