Voormalig Gesù-klooster wordt duurzame woon- en hotelsite
De iconische Gesù-site in het historische Brusselse stadscentrum krijgt na jaren van leegstand een nieuwe en duurzame herbestemming. In de loop van 2026 zullen 57 traditionele appartementen en het eerste Brusselse YUST-hotel, met 90 bijhorende co-livingappartementen en horeca, worden opgeleverd.
De plannen van ontwikkelaars VDD Project Development, REDET en hospitalityconcept YUST voor herbestemmingsproject ‘Royal Botanic’ komen er nadat het voormalige jezuïetenklooster 40 jaar verwaarloosd werd. Het gebouw kende een boeiende geschiedenis die teruggaat tot 1856, toen de jezuïeten de site aankochten. Hoewel het bestaande klooster in 1928 werd gebouwd, vond de kerk haar finale vorm pas in 1939 na een uitbreiding aan de zijde van de Koningsstraat in de toen zeer populaire art-deco stijl. Na het vertrek van de jezuïeten in 1977 werd tevergeefs gezocht naar een nieuwe toekomst voor dit Brusselse erfgoed.
Rond een royale binnentuin
De site wordt nu, in samenwerking met de Brusselse architecten van DDS+, getransformeerd tot een innovatief, gemengd project van 15.000 m² met residentiële, horeca- en commerciële. Die functies worden verdeeld over drie verschillende gebouwen, verbonden door een royale binnentuin.
In het hoekvolume aan de Koningsstraat, met o.a. het gerestaureerde, neoclassicistische gebouw, en een nieuwbouw in de Staartsterstraat aan de achterzijde van de site, worden in totaal 57 appartementen gerealiseerd. De oppervlaktes variëren van 60 tot 150 m². Het voormalige kloostergebouw in de Dwarsstraat werd door het ontwikkelaarsteam overgedragen aan YUST.
YUST zal, net zoals in Antwerpen en Luik, een unieke mix van korte en lange verblijven aanbieden in combinatie met een restaurant, een bar, vergaderzalen en co-workingspaces. Naast de horecafaciliteiten en gemeenschappelijke ruimtes op het gelijkvloers, worden op de bovenverdiepingen 49 hostel- en hotelkamers en 90 co-livingappartementen geïntegreerd.
Volledig gasloos
De ontwikkelaars zetten in op maximale duurzaamheid. Het project weert fossiele brandstoffen (géén gas) en zet maximaal in op duurzame installaties zoals individuele warmtepompen en zonnepanelen, waardoor het energieverbruik tot een absoluut minimum wordt beperkt. Met de aanleg van de nieuwe binnentuin wordt een groene en aangename omgeving gecreëerd voor de diverse gebruikers van de site.
Royal Botanic geeft zo niet alleen een nieuwe bestemming aan de verwaarloosde site, maar ontwikkelt zich ook tot een dynamische en levendige hotspot en een katalysator voor de florerende buurt.
De oplevering van het Royal Botanic project wordt verwacht voor de eerste helft van 2026.