Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Voormalig ziekenhuis wordt kantoor voor zorgstart-ups

Dit voorjaar krijgen start-ups en scale-ups uit de zorg- en sportsector nieuwe groeikansen in bedrijvencentrum WATT The Health in Gentbrugge. Een deel van het medisch centrum van ziekenhuisgroep Maria Middelares krijgt er een herbestemming tot kantoorruimte. Om het WATT-platform te creëren was een ingrijpende renovatie van het voormalige ziekenhuisgebouw nodig. De gestripte en gerenoveerde betonstructuur kreeg een duurzame aankleding.

2025-01-17 at 18.27.37

Het nieuwe bedrijvencentrum naar een initiatief van ontwikkelaar Revive en een ontwerp van KRAS architecten wordt 4.600m² groot en zal de bedrijven naast kantoorruimtes en gedeelde diensten, zoals vergaderzalen, ook tal van faciliteiten bieden die de leef- en werkkwaliteit ten goede komen. Op de rooftop komt bijvoorbeeld een daktuin met een panoramisch zicht op historisch Gent. WATT The Health kadert in de herbestemming van het medisch centrum van Maria Middelares in Gentbrugge en het woongebied errond tot gezondste wijk van Vlaanderen. Een eerste stap daarin was de renovatie van de gelijkvloerse en eerste twee verdiepingen van het medisch centrum. In deze fase pakt aannemer Algemene Bouwonderneming Vandenbussche de vier bovenliggende verdiepingen met inbegrip van daken en gevels grondig aan. “We hebben het gebouw volledig gestript tot op de betonstructuur terwijl de onderliggende verdiepingen in gebruik bleven. Om dat op een veilige manier te doen voor de gebruikers van het medisch centrum, hebben we het sloopmateriaal langs binnen afgevoerd. We deden de afbraak vanop een gevelstelling en brachten het materiaal langs binnen manueel naar een oude liftschacht die we als stortkoker hebben gebruikt. Via een opening in de schacht op gelijkvloers niveau konden we het sloopmateriaal met behulp van een kleine kraan in containers laden. Om eventueel vallend puin langsheen de gevel op te vangen, kreeg iedere verdieping van de stelling een houten opvangbak en hebben we stellingnetten geplaatst”, opent Tim Verhelle, directeur projecten bij Vandenbussche.

Tijdskritieke liftschacht

Grote structuurelementen zoals betonnen balken werden met behulp van de torenkraan via het dak afgevoerd. Die elementen maakten onder meer plaats voor het creëren van een vide op de zesde verdieping. Ook de oude liftschacht werd na de gevelafbraak gesloopt en met behulp van de kraan uit het gebouw getild. “Dat was nodig om een nieuwe schacht te bouwen die plaats biedt aan twee liften en technische kokers. Die nieuwe schacht hebben we op amper vier weken gebouwd. Dat was een heel huzarenstuk in een mix van prefab elementen en ter plaatse gestort beton”, vertelt Tim Verhelle. De bouw van de nieuwe liftschacht was kritiek in de planning. “De heropbouw van de schacht kon pas nadat die niet meer nodig was als stortkoker. Maar we wilden de nieuwe schacht wel zo snel mogelijk realiseren om het gebouw opnieuw dicht te leggen. Dit was absoluut nodig om tijdig met de binnenafwerking van het gebouw te kunnen starten. We zijn daarin geslaagd dankzij een nauwgezette voorbereiding en opvolging door de werfleiding.” Om het medische centrum droog te houden in de periode dat het dak open lag, voorzag het team een roofing op de tweede verdieping. Het water dat hierop neerviel, werd afgevoerd via de wachtbuizen voor de riolering. Om de roofing te beschermen tegen het sloopgeweld op de bovenliggende verdiepingen werden tapijten geplaatst en een looppad in multiplex-platen.

Kelder in Stross

Een andere bouwkundige uitdaging was het vernieuwen van de kruipkelder. “Om veilig onder het bestaande gebouw te kunnen werken, hebben we een beschoeiing geplaatst met behulp van een oude mijnwerkersmethode. Daarbij hebben we kokers in de grond getrild en verankerd aan de funderingsbalken van het gebouw. Gelijktijdig met het uitgraven van het nieuwe keldervolume schoven we predallen tussen de kokers. De tijdelijke grondkering die zo ontstond, diende meteen als verloren bekisting voor het storten van de nieuwe kelderwand. Omdat het gebouw op funderingspalen staat, was er geen risico op verzakkingen bij het toepassen van deze techniek”, legt Tim Verhelle uit.

Geen gemakkelijke gevelpuzzel

De gerenoveerde betonstructuur kreeg een nieuwe gevelafwerking op basis van houtskeletbouw. “De modules - tot 11,8m breed - werden op de werf geleverd voorzien van isolatie en de nodige beplating. Het was niet mogelijk om de overige gevelafwerking – een combinatie van verticale aluminium kokers en op maat gemaakte keramische gevelpanelen - ook al in het atelier aan te brengen. Dat was niet verenigbaar met het stabiliteitsconcept. De gevelelementen dragen immers per verdieping af naar de bestaande structuur, waardoor er een minimale speling tussen de elementen van ieder niveau nodig is. Het vooraf aanbrengen van de verticale kokerelementen zou de montage nodeloos complex maken”, licht Tim Verhelle toe.

De NCS-kleur van de keramische panelen werd op maat van het project ontwikkeld. “De uitstraling van het gebouw was belangrijk omdat het een landmark is in de omgeving. De Gentse kwaliteitskamer keek dus nauwlettend mee naar het beoogde gevelbeeld. We hebben hier dan ook niets aan het toeval overgelaten en zijn in november 2023 al gestart met de voorbereiding. Bij de start van de afbraakwerken in januari 2024 stond de geveldetaillering bijna volledig op punt”, aldus Tim Verhelle.

Voor de achtergevel werd nog een prefab terrassentoren geplaatst. Deze toren staat zelfdragend op een eigen paalfundering.

Doordacht projectmanagement

Om het veelzijdige werk in goede banen te leiden zette Vandenbussche een eerder atypische projectteam in. “We hadden continu twee werfleiders op de werf, in de drukste periodes bijgestaan door een derde collega. De werfleiders hebben ook een deel van de werkvoorbereiding voor hun rekening genomen. Dat biedt het voordeel dat ze het werk al eens in hun hoofd hebben uitgevoerd voordat ze eraan beginnen. Daarnaast zit er standaard een BIM-coördinator in het projectteam”, vertelt Tim Verhelle. Zelf combineerde hij de taak van projectleider en directeur projecten. “Een bewuste keuze aangezien het m’n eerste werf voor Vandenbussche was. Het was een uitgelezen kans om de firma te leren kennen. En het was meteen een mooie werf voor die kennismaking.”

Samen met de constructieve samenwerking binnen het bouwteam heeft deze aanpak van het projectmanagement ertoe geleid dat we het project twee maanden sneller dan gepland kunnen opleveren. De oplevering is nu voorzien voor de tweede helft van maart. Daarmee maken we maken we onze slogan ‘Wij trekken uw plan’ waar. Deze open, intensieve en constructieve samenwerking heeft tot een win-win geleid voor ons en Revive”, besluit Tim Verhelle.


2025-01-17 at 18.24.46
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten