Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

VUB en ULB bouwen futuristisch en duurzaam universiteitsgebouw

Op de campussen van de VUB en ULB in Elsene bouwt Beliris het Learning and Innovation Center (LIC). Dit gebouw zal diverse leeromgevingen, van individuele studeerruimtes tot experimenteercentra, en hoogtechnologische apparatuur die de kennisuitwisseling ondersteunt aanbieden.

BKBC - 2024-05-20T113602.114
Greetje Van Buggenhout

De acht verdiepingen, waaronder een kelder, rijzen op achter een moderne vliesgevel waarbij grote raampartijen worden afgewisseld met champagnekleurige panelen. Aan de voorkant verbindt een rotonde de eerste verdieping via een brug met de hoger gelegen VUB-campus.

Het universiteitsgebouw zal de nieuwste technologieën inzetten om de ontwikkeling van studenten te ondersteunen en uiteenlopende leeromgevingen aanbieden. Het werd ontworpen door evr-architecten, A229, Ney & Partners en Arcadis, werd opgevat als een plek waar onderzoek, uitwisseling en opleiding samenkomen. Dankzij digitale tools zullen bezoekers toegang hebben tot wereldwijde kennisbronnen en contacten kunnen leggen over de hele wereld.

Het bijna-energieneutraal gebouw opgetrokken uit duurzame materialen en met een zeer compacte voetafdruk om het warmteverlies te beperken. Dankzij sensoren zal het energieverbruik worden geoptimaliseerd.

De opening van het gebouw is voorzien voor begin 2025. In de loop van juli zal het volledige gebouw klaar zijn. Het totaal budget voor dit state-of-the-art gebouw is 24.200.000 euro, waarvan 87% betaald wordt door Beliris en 13% door de universiteiten.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten