Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

VUB investeert 11,3 miljoen € in renovatie chemie-labo's

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) start met een grondige renovatie van haar chemie-laboratoria voor onderwijs en onderzoek in gebouw G op de campus Etterbeek. De laboratoria worden heel energiezuinig. Vooral de nieuwe installatie die de verwarming, ventilatie en airconditioning in het gebouw regelt, zal daarvoor zorgen. Het wordt bovendien een state-of-the-art onderzoeks- en onderwijsomgeving voor de wetenschappers en studenten. De VUB maakt een budget van 11,3 miljoen € vrij voor de totale renovatie. De werken starten op zijn vroegst in april 2021.      

VUB investeert
De huidige chemische laboratoria gebruiken zowat 16% van de energie op de campus in Etterbeek. Na de renovatie zal dit flink worden verlaagd, zodat de CO2-uitstoot voor de gehele campus weer verder wordt beperkt. De VUB heeft zich vorig jaar geëngageerd tot een CO2-reductie van 674 ton per jaar door het toepassen van zonnecellen die licht omzetten in elektriciteit, warmtepompen en het hergebruik van warme lucht. Het project werd geselecteerd voor het EFRO-programma 2014-2020 en kan rekenen op een financiële steun van 1,5 miljoen € van Europa en het Brusselse Gewest.
 
“De VUB vermindert de CO2-uitstoot door rationeel energiegebruik. Niet alleen door duurzame mobiliteit, aankopen en andere milieumaatregelen, maar ook dankzij renovatie en nieuwbouw. De ‘sense of urgency’ van duurzame ontwikkeling is duidelijk aanwezig in het maatschappelijk debat. De VUB wil de katalysator zijn van oplossingen die democratisch, ecologisch, sociaal en economisch verantwoord zijn”, legt directeur Infrastructuur Iwein Baeyens uit.

Onderwijs en onderzoek

De nieuwe laboratoria zullen het wetenschappers en studenten mogelijk maken om op een efficiëntere manier chemische testen op te stellen en te volgen. Dit komt niet alleen ten goede van de studenten die de opleidingen Chemie, Ingenieurswetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen volgen, maar ook van de onderzoekers die dagelijks actief zijn in deze laboratoria. Deze laatste zijn erg gericht op onderzoek in de medicinale chemie waarbij dagelijks gezocht wordt naar innovatieve en alternatieve geneesmiddelen, een zoektocht die ook gekoppeld is aan duurzaamheid. Door (verbeterde en langwerkende) moleculen via efficiëntere aanmaakprocedures ter beschikking te stellen, wordt de ‘koolstofkost’ sterk verminderd.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten