Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Waterproductiecentrum in Oostende mag capaciteit verdubbelen

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft een omgevingsvergunning afgeleverd voor de verdubbeling van de productiecapaciteit van het Farys waterproductiecentrum in Oostende.

Waterproductiecentrum in Oostende mag capaciteit verdubbelen (1)
Daardoor zal in de toekomst tot 8 miljoen m³ water per jaar geproduceerd kunnen worden. Daarmee is de waterbevoorrading voor gezinnen en kmo’s verzekerd.
 
Drinkwaterbedrijf Farys levert zijn klanten in Oostende en Middelkerke sinds het voorjaar van 2020 aan vanuit zijn nieuwe waterproductiecentrum in de achterhaven van Oostende.
 
Hier wordt brak water (een mengeling van zoet en zout water dus) uit het kanaal Oostende-Brugge omgezet in zuiver drinkwater. Dat gebeurt via verscheidene moderne filter- en zuiveringstechnieken en onder bestendige geavanceerde kwaliteitscontrole.
 
Met dit waterproductiecentrum anticipeerde Farys op mogelijke effecten van klimaatwijziging en droogte en speelde het in op de gekende krapte aan (ondergrondse) drinkwatervoorraden in dit deel van het land.  De installatie versterkt ook de leveringszekerheid voor drinkwater in de hele kustregio.
 
Het waterproductiecentrum in Oostende maakt momenteel elke dag 12 miljoen liter drinkwater aan, of zo’n 4 miljoen m³ per jaar. Van bij de bouw van de productiehal was de mogelijkheid voorzien om de capaciteit op termijn te verdubbelen.
 
Gezien de klimaatevoluties van de jongste jaren en het strategisch plan waterbevoorrading dat de drinkwatermaatschappijen maakten als onderdeel van de Blue Deal, besloot Farys dan ook om zo snel mogelijk de productiecapaciteit uit te breiden naar 8 miljoen m³ per jaar. Daartoe vroeg ze de nodige vergunningen aan.
 
Minister Demir zette zopas haar handtekening onder de omgevingsvergunning waardoor de uitbreiding van het productiecentrum groen licht krijgt.
 
“De ontziltingsinstallatie in Oostende is een antwoord op de beperkte hoeveelheid grondwater aan onze Kust. Van het brakke water van het kanaal Brugge-Oostende wordt drinkwater gemaakt. Omdat de waterbeschikbaarheid in Vlaanderen een grote uitdaging blijft, is het verdubbelen van de productiecapaciteit in Oostende goed nieuws”, aldus Zuhal Demir.
 
Farys brengt de kennis en ervaring die het in dit project opdeed momenteel ook in bij samenwerking met de andere Vlaamse drinkwaterbedrijven rond het ontzilten van brak of zout water voor de aanmaak van drinkwater.
 
Met de Blue Deal wil de regering Vlaanderen weerbaarder maken voor de strijd tegen droogte en waterschaarste, waarbij er ook voor wordt gezorgd dat de waterbevoorrading voldoende hoog blijft voor gezinnen en bedrijven.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten