Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Westwing Tower Roeselare gerealiseerd

Met de realisatie van Westwing Tower kent het bedrijvencomplex Westwing Park langs de E403 in Roeselare haar symbolisch sluitstuk: een van de hoogste kantoortorens van West-Vlaanderen. Het monumentaal poortgebouw, gebouwd door Alheembouw in opdracht van Steenoven en Cennini Holding vormt het gezicht van het park, maar maakt ook een groter gebaar naar de omgeving.

BKBC - 2024-05-20T113941.390
Klaas Verdru & Jami Productions

De Westwing Tower is een monumentaal poortgebouw geworden, gekarakteriseerd door een stapeling van steeds groter wordende volumes en afwisselende kruismotieven. Een landmark dat 57 meter uitstijgt boven het maaiveld. Alle gevels zijn met glas afgewerkt, ook de ondoorzichtige delen. Om eenheid en rust te brengen in het ontwerp, zijn de kleuren van beide beglazingen perfect afgestemd op elkaar. Technieken op de bovenste verdieping worden weggewerkt achter de gevel. Over de glasgevels is vervolgens een tweede huid getrokken van diagonale lamellen in brons geanodiseerd aluminium.

De keuze voor een beperkte footprint en verticale stapeling maakt ruimte vrij voor een inwendig publiek plein, dat alle gebouwen verbindt en bedient, en zo een kwaliteitsinjectie geeft aan de hele site. Waterpartijen, biodiverse beplanting en uiteenlopende boomsoorten vormen een klimaatrobuuste omgeving die de verbinding en ontmoeting tussen medewerkers en bezoekers bevordert.

In de gelijkvloerse plint van de toren vind je publieke functies. Tegelijk gaat de integratie van het binnengebied hand in hand met de optimalisatie van het bestaande circulatieplan. Achteraan de site komt een nieuw parkeergebouw, dat het autoverkeer logischer organiseert, bestaande fietsroutes worden geoptimaliseerd en een bushalte brengt openbaar vervoer tot op de site.

Integrale duurzaamheid

Hoge plafonds, overvloedig daglicht en vooruitstrevende technieken dragen bij aan een aangename werkomgeving. Westwing Tower mag zich een van de duurzaamste kantoorprojecten van West-Vlaanderen noemen. De toren behaalde de BREEAM score ‘Outstanding in Design Phase’, de hoogste beoordeling mogelijk.

De kantoortoren is opgevat als intelligent casco dat huidige en toekomstige gebruikers optimale bewegingsvrijheid biedt, zodat er op termijn ook alternatieve indelingen en functies mogelijk zijn. Het gebouw kan opgedeeld worden in 39 commerciële ruimtes van 200 tot 550 m² groot, goed voor 14.500 m² aan kantoorruimte. Al die kantoren zijn verweven rond een centrale kern met liften, trappen en technische kokers.

Zowel B2Ai als opdrachtgevers Steenoven en Cennini Holding namen hun intrek in het gebouw. B2Ai interior design nam daarbij de inrichting van alle kantoren onder handen met respect voor de individuele bedrijfsidentiteit en de vereisten van het nieuwe werken. Elk niveau kreeg zijn eigen verhaal en vormentaal.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten