Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Winnaars Architectuurprijs Leuven 2023

De winnaars van de vierjaarlijkse Architectuurprijs Leuven 2023 zijn bekend. Het doel van de prijs is de meest relevante hedendaagse architectuur, die de stad mee vorm geeft, te eren. Een vakjury en een publieksjury loofden elk een symbolische prijs uit voor één gebouw.

Ontwerp zonder titel - 2023-10-25T144328.995
Wit architecten, Oskar Vanhulst

‘De Drie Kreeften’, ontworpen door WIT architecten, kreeg de juryprijs, omdat de sociale woontoren zich trots in de stad plaatst en een kwaliteit toont die niet onder doet voor de hoogbouw in de omgeving, die door de privémarkt ontwikkeld is. De echte grootsheid van het project zit hem echter in de kwaliteit van de woningen. De architecten slagen erin om binnen beperkte oppervlaktes een luxueus aanvoelende beleving te realiseren. Door de woningen te voorzien van veel licht en zicht en door een uitgesproken aandacht voor het comfort van de bewoners. 

Laatstejaarsleerlingen van verschillende scholen stelden elk een van de finalisten voor de publieksprijs voor. De leerlingen van het Heilig Hartinstituut kwamen met de beste argumenten want het was uiteindelijk het project in Abdij van Park, waarvoor de stad de opdracht gaf aan architecten Studio Roma, Beeck en Hermans en Ark Architecten, dat als winnaar uit de bus kwam.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten