Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Winnend ontwerpteam bouwt groter S.M.A.K.

De tijdelijke vereniging noAarchitecten, David Kohn Architects met Asli Çiçek mag de uitbreiding en vernieuwing van het S.M.A.K. ontwerpen. In dit eerste ontwerpvoorstel is een tweede museumgebouw voorzien, voor de permanente collectie.

BKBC - 2024-06-25T164648.660
noAarchitecten, David Kohn Architects, Asli Çiçek

Het winnende ontwerpvoorstel beantwoordt volgens de jury het best de vraag naar twee museumgebouwen die 'te gast zijn in het park': de S.M.A.K.-hal, waar het huidige museum onderdak vindt, en het Collectiehuis, op de plaats van de vroegere 'casinokop' die nu niet gebruikt wordt. In dat nieuwe Collectiehuis kan de vaste collectie, nu noodgedwongen in het depot, getoond worden. Beide gebouwen kijken zowel uit op de Floraliënhal tussenin als op het Citadelpark rondom.

In het ontwerpvoorstel staat de beleving van het Citadelpark voorop. Ook de keuze van het ontwerpteam om de ingang van het museum te verplaatsen naar de Floraliënhal, werd door de jury enorm gewaardeerd. Dat draagt ertoe bij dat de Floraliënhal, net als in 1913, opnieuw een centrale rol zal spelen in het park.

De jury waardeerde het uitgangspunt circulair bouwen van het winnende ontwerpteam. Alle materialen van de afbraak, waaronder die van de Rode Poort, worden hergebruikt voor het nieuwe S.M.A.K.

Het ontwerpteam zal de komende maanden, samen met het S.M.A.K. en sogent, het wedstrijdontwerp en de inpassing in het Citadelpark verfijnen vooraleer er een definitief ontwerp komt. 

BKBC - 2024-06-25T164719.430
noAarchitecten, David Kohn Architects, Asli Çiçek
BKBC - 2024-06-25T164703.750
noAarchitecten, David Kohn Architects, Asli Çiçek
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten