Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Woonbuurt Rinkkaai in Gent finaal vergund

De stad Gent heeft de vergunning goedgekeurd voor Rinkkaai, een duurzame woonwijk gelegen tussen Gent Sint-Pieters en de Blaarmeersen. Rinkkaai, een project van ontwikkelaars Alides en CORES Development, omvat zes gebouwen met onder meer 308 bijna-energieneutrale (BEN) appartementen, horeca en buurtondersteunende faciliteiten en een publieke parkzone.

Ontwerp zonder titel - 2024-02-19T154822.981
Alides

Rinkkaai beantwoordt aan de grote nood aan betaalbare woningen. In samenwerking met stadsontwikkelingsbedrijf sogent wordt een belangrijke klemtoon gelegd op budgetvriendelijke woningen. De wijk omvat een mix van klassieke appartementen, duplexwoningen, rolstoeltoegankelijke appartementen en wil zo een thuis bieden aan een brede waaier van gezinssamenstellingen. Verder wordt in de woonwijk een ruimte voorzien voor een horecazaak, buurtwinkels en buurtondersteunende faciliteiten zoals bijvoorbeeld een crèche of een dokterspraktijk. Daarnaast komt er ook een buurthuis. 

De wijk is volledig gasloos en wordt verwarmd met hernieuwbare energie via een eigen warmtenet. Tijdens de zomer zullen de warmtepompen de gebouwen op dezelfde manier passief kunnen koelen. De appartementen zelf zijn uitermate goed geïsoleerd en hebben onder meer zonnepanelen voor het resterende energiegebruik. Daarnaast worden regenwater en afvalwater hergebruikt en vertraagd afgevoerd.

De zuidrand van de site wordt een doorlopend, hoger gelegen biodivers park.  

Voor dit project werken ze samen architecten EVR, KCAP, OMAR en de landschapsarchitect Omgeving.


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten