Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Woonhaven renoveert 383 sociale appartementen

Shm Woonhaven Antwerpen gaat op zoek naar een ontwerpteam voor het project Europark fase 1 op Linkeroever: de renovatie van twee hoogbouwslabs met 383 sociale appartementen. Kandidaturen kunnen worden ingediend tot donderdag 17 december  om 9.45 uur.  

Antwerpen renoveert 383 sociale appartementen
Het projectgebied is een onderdeel van Europark, een sociale woonwijk op Linkeroever ten westen van de Antwerpse binnenstad. Deze wijk, gebouwd tussen 1967 en 1976 volgens de principes van het modernisme, bestaat uit achttien hoogbouwblokken en ongeveer 2.500 woningen. Die zijn  eigendom van de huisvestingsmaatschappijen ABC en Woonhaven Antwerpen cvba.
 
Het gedeelte van Woonhaven wordt begrensd door de Charles De Costerlaan, de Gloriantlaan, de Emiel Verhaerenlaan en de Halewijnlaan. De twee oudste gebouwen, gelegen aan de Charles De Costerlaan 15-21 en de Willem Elsschotstraat 1-3, zijn in de slechtste staat en hebben als eerste een totaalaanpak nodig.
 
Vanuit de duurzaamheidsgedachte, het behoud van patrimonium en om de beeldentaal van de wijk te bewaren, wordt uitgegaan van een totaalrenovatie. Beide gebouwen zijn zeventien bouwlagen hoog en huisvesten samen 383 appartementen.
 
Parallel wordt vanuit de stad een onderzoeksproces gevoerd om een visie voor de toekomst van de wijk te bepalen. Dit gebeurt met de opmaak van een masterplan.  Deze twee gebouwen worden buiten de scope van het masterplan gehouden, maar het is essentieel om rekening te houden met de bestaande beeldkwaliteit van de gebouwen in de wijk.
 
Het aantal bouwlagen blijft gelijk. Het volume kan toenemen door het gebouw in de diepte uit te breiden. Woonhaven streeft ernaar om bij de renovatie zoveel mogelijk woningen te behouden, de beide gebouwen aan te pakken als geheel, met evenwaardige aandacht voor alle gevels en rekening houdend met de bestaande tektoniek, structuur en beeldtaal van de andere gebouwen in de wijk.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten