Woonproject Dac’art in Izegem uit de startblokken
In Izegem werd zopas de officiële start gegeven voor het woonproject Dac’art op de oude site van het veevoederbedrijf Dacar-Michiels. Dat gebeurde in aanwezigheid van burgemeester Bert Maertens, ontwikkelaar PSR, aannemer Jan De Nul nv en architectuurgroep B2Ai. Er worden 54 appartementen en zeven penthouses gerealiseerd. Het nieuwe woonproject op de voormalige industriële site maakt de verbinding tussen de stad en het kanaal Roeselare-Leie. De oplevering is voorzien tegen eind 2018.
“De uitstekende ligging van het project vlakbij het stadcentrum, het water en het jaagpad waren voor ons, samen met de lokale troeven van Izegem, de voornaamste redenen om hier een nieuw woonproject te realiseren. Als ontwikkelaar die zich toelegt op het hergebruik van ruimte selecteren we bij voorkeur plekken die na de realisatie van ons project nog mooier worden doordat ze ingebed zitten in een groter plan. Ook bij Dac’art is dat het geval”, zegt Johan Geeroms, managing director van PSR.
“Het project aan de Zuidkaai 2 leunt aan bij de Toekomstvisie 2030 van de stad Izegem om dit deel van de kanaaloever op de kaart te zetten als een toonaangevende zone voor wonen en ontspannen. Het is de bedoeling om het stadscentrum op termijn sterker te verbinden met het water via een nieuwe fiets- en voetgangersverbinding die zal aantakken op zowel het groene hinterland als de stationsomgeving en langs de achterzijde van woonproject Dac’art zal lopen met een directe toegang voor de bewoners via de centrale binnentuin. Het project bevindt zich bovendien in de onmiddellijke omgeving van andere stadsvernieuwingsprojecten zoals de Strobbe-site en Kasteel Blauwhuis, die de komende jaren Izegem nog positiever op de kaart moeten zetten”, aldus Johan Geeroms.
Het ontwerp van Dac’art is van de multidisciplinaire architectuurgroep B2Ai (voorheen Buro II Roeselare van oprichter wijlen architect Hendrik Vermoortel). B2Ai heeft ateliers in Brussel, Gent, Roeselare en Lille. “Architectuur is geen doel op zich. Bouwen aan en kiezen voor een nieuwe plek om te wonen is veel meer dan een verhaal van stenen en beton. B2Ai analyseert in architecturaal, sociologisch en economisch opzicht hoe mensen een ruimte of omgeving beleven. De basis voor onze ontwerpen zijn de mensen die in en om de gebouwen wonen, leven en werken. Hieruit is een concept gegroeid met aandacht voor kleinschaligheid en identiteit, wat dan weer resulteert in gezelligheid, charme, geborgenheid of kortom een thuis”, vertelt Claude Labeeuw, coo en associate partner van B2Ai.
De 54 appartementen en zeven penthouses zijn verspreid over vier tot zes bouwlagen met een ondergrondse parkeergarage, een gemeenschappelijke binnentuin en gelijkvloerse fietsenstallingen. De grootte van de wooneenheden (met één, twee of drie slaapkamers) varieert van 64 m² tot 167 m². Het merendeel van de wooneenheden zijn doorzonappartementen met één tot vier royale leefterrassen per unit, waaronder betreedbare daktuinen, afsluitbare wintertuinen, buitenpandige vlonderterrassen en verhoogde terrassen op het gelijkvloers.
Projectontwikkelaar PSR (Partner in Site Reconversion) is een dochtervennootschap van Jan De Nul Group en legt de nadruk op het hergebruiken en (her)ontwikkelen van bestaande onderbenutte terreinen. Dat past in een duurzame visie op stedenbouw en projectontwikkeling. PSR zet in op creatieve, innovatieve en duurzame projecten in zowel stedelijke als landelijke gebieden.