Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Woonproject en nieuwe campus aan Havenkaai in Kortrijk

In Kortrijk beginnen projectontwikkelaar CAAAP en aannemer Artes Depret met de sloopwerken aan de Havenkaai. Samen met hogeschool Howest ontwikkelt CAAAP hier Kaai City, een nieuwe buurt waar wonen, ondernemen en onderwijs samengaan. Het wordt een sterk architecturaal project op de hoek van de Havenkaai en de Burgemeester Lambrechtlaan. Ook campus Centrum krijgt hiermee verder vorm. Voor de verwarming van de gebouwen wordt warmte uitgewisseld met de Leie.

Woonproject en nieuwe campus aan Havenkaai in Kortrijk (1)
CAAAP / architecten goedefroo+goedefroo, 3Architecten, Studio Basta en Ara
Voor Kortrijk is het project een belangrijke schakel tussen verschillende stadsvernieuwingsdossiers. In 2009 maakte Kortrijk een ontwikkelingskader op voor de Leieboorden. In 2013 keurde de gemeenteraad het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Kortrijk Weide goed. Dat plan vormde de basis voor grote bouwprojecten zoals cvo MIRAS, ondernemerscentrum Hangar K, jeugdcentrum Tranzit, evenementenhal Depart, het zwembad Lago en het gebouw The Level van hogeschool Howest. Ook de site Havenkaai maakt deel uit van het RUP Kortrijk Weide. Het gebied was in de negentiende eeuw een bleekweide voor linnen. In 1950 kreeg de Havenkaai haar naam toen er een loskade voor schepen kwam. Daarna was het een werfzone tijdens de 25 jaar durende Leiewerken.  
 
Sinds 2017 bestaat de site van ongeveer 1 hectare voor het grootste deel uit de tijdelijke parking Haven met 252 parkeerplaatsen. De rest zijn leegstaande bedrijfsgebouwen. Projectontwikkelaar CAAAP, behorend tot de Artes Group, kocht het terrein in 2018 van het OCMW van Kortrijk. Met hogeschool Howest ontwikkelt CAAAP er met haar ontwerpteam (architecten goedefroo+goedefroo, 3Architecten, Studio Basta en Ara) nu een innovatieve en duurzame buurt.

Studenten

Met hogeschool Howest zal CAAAP een onderwijsgebouw met drie verdiepingen bouwen als uitbreiding voor het game-en opleidingscentrum The Level. Deze uitbreiding van Howest - The Level zal plaats bieden aan 700 studenten en extra ruimte voor de snelgroeiende opleiding Digital Arts & Entertainment van Howest.  
 
De onderwijsfunctie wordt aangevuld met studentenhuisvesting, ruimte om te ondernemen en woonentiteiten. Concreet komen er 202 studentenkamers, 80 appartementen, 27 studio’s, zes gestapelde woningen en een tiental commerciële ruimtes tussen de 60 en 200 m². 
 
Het terrein krijgt ook een ondergrondse parking met 147 parkeerplaatsen en 650 stalplaatsen voor fietsen. Bijkomend worden de 210 bestaande fietsenstallingen aan The Level vernieuwd en geïntegreerd in het project, wat het totale aantal fietsenstallingen op 860 brengt. 

Realisatie in drie fases

De architectuur van de nieuwe gebouwen zorgt ervoor dat de verschillende functies en woontypes op een gezonde manier met elkaar ageren. Het geheel wordt aangevuld met groenvoorzieningen zoals daktuinen, een gemeenschappelijke binnentuin en vergroening van het straatbeeld. Hiermee verhoogt de leefbaarheid. Door de combinatie van dynamische bouwstructuren die verschillende functies combineren en omgeven worden door groenpartijen, moet dit een wijk worden die perfect aansluit op de toekomstige, vernieuwde Leieboorden, stationsomgeving en de binnenstad. Door de vlotte bereikbaarheid vormt dit project voor fietsers en voetgangers tevens een toegangspoort tot de binnenstad.
 
Het project Kaai City wordt in drie fases gerealiseerd. Eerst komen er 34 appartementen en 27 studio’s in een gebouw in het westelijke deel van de zone. Ook de 75 studentenkamers en het nieuwe gebouw van Howest maken deel uit van deze fase. In de tweede fase volgt het oostelijk gelegen gebouw met 46 appartementen aan de Leie en 127 studentenkamers in het binnengebied. De laatste fase zijn de grondgebonden woningen aan de Meersstraat. 

Verwarming via de Leie 

Uniek aan het project is de manier waarop de hele site wordt verwarmd. Dat gebeurt in eerste instantie via een beo-veld, een gesloten circuit van buizen diep in de bodem om warmte uit te wisselen met de ondergrond. Hiervoor worden ongeveer 270 verticale boringen van 63 m diep uitgevoerd. In koude periodes wordt warmte aan de bodem onttrokken en verdeeld naar alle gebouwen via twee warmtepompen. In de zomer gebeurt de omgekeerde beweging, om de gebouwen van verkoeling te voorzien. 
 
Als aanvulling op het beo-veld zal er ook met de Leie warmte worden uitgewisseld. Hiervoor wordt centraal in de ondergrondse parking een pomp- en filtersysteem geïnstalleerd. Dat gebeurt in nauw overleg met de Vlaamse Waterweg. 
 
 
Simulatiebeelden: CAAAP / architecten goedefroo+goedefroo, 3Architecten, Studio Basta en Ara.
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten