Woonproject met eigen warmtenet gaat van start
Op de terreinen van Van Marcke aan de Kolenkaai in Brugge is het startschot gegeven voor de bouw van wat het meest duurzame gebouw van de stad moet worden. De vroegere showroom en magazijnen van de badkamer- en verwarmingsspecialist transformeren in een groene binnentuin van 3.500 vierkante meter met rondom 111 woongelegenheden. Er komt een warmtenet die alle woningen langs de Brugse binnenvaart zal verwarmen en gratis passief zal koelen. De energie daarvoor wordt gehaald uit een BEO-veld op 150 meter diepte. “De lat wordt door Van Marcke op alle vlakken zeer hoog gelegd”, zegt de Brugse schepen Franky Demon. “Project Kolenkaai wordt een voorbeeld van het Brugge van de toekomst.”
De familie Van Marcke maakt volop werk van de herbestemming van haar 10.000 vierkante meter grote site langs de Brugse ringvaart. De voormalige toonzaal, magazijnen en achterliggende gebouwen ruimen plaats voor het eerste woonproject van ontwikkelaar MarckPoint (by Van Marcke Group). Langs het water komen 101 nieuwbouwappartementen en 10 nieuwbouwwoningen rond een groene binnentuin van 3.500 vierkante meter. Op de hoeken van het driehoekige terrein tussen de Kolenkaai, IJzerstraat en Diksmuidestraat zal ook ruimte voorzien worden voor kantoren, lokale handel en horeca.
Gratis koeling, auto goedkoper laden
Project Kolenkaai heeft grote ambities op het vlak van energie. Na uitgebreid onderzoek om op de meest duurzame manier aan de energiebehoefte van de toekomstige bewoners te voldoen, richt Van Marcke een Energy Service Company (ESCO) op – zeg maar een energieproducent en -leverancier op maat van het project. Het hart van de centrale wordt gevormd door een BEO-veld dat bestaat uit 48 boorgaten tot een diepte van 150 meter onder de Kolenkaai ligt. BEO staat voor Boorgaten Energie Opslag – het best te vergelijken met een reusachtige chauffage onder de grond met een onuitputtelijke voorraad aan duurzame energie. Die wordt via een buizensysteem naar de woningen gevoerd.
Kolenkaai wordt heraangelegd
Ook op het vlak van architectuur, waarvoor Binst Architects het ontwerp leverde, onderscheid het project zich. Met groene keramieken gevelbekleding, het gebruik van hout, een spel van hoogteverschillen en inpandige terrassen wordt het een eyecatcher langs het water. Door de aanleg van de grote binnentuin en ook de omgeving een make-over te geven, wordt dit een typevoorbeeld van stadsvernieuwing waar Brugge bekend wil voor staan.
De appartementen met één, twee of drie slaapkamers en terrassen tot 57 vierkante meter groot zijn momenteel in voorverkoop bij Dewaele Vastgoed. De prijzen variëren van 217.500 tot 637.500 euro. De eerste bewoners zullen hun intrek kunnen nemen in 2026.