Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Woonproject op site van oude textielfabriek in Sint-Lievens-Houtem

Begin juni starten de werken van het nieuwbouwproject Eilandpark in het centrum van de Oost-Vlaamse gemeente Sint-Lievens-Houtem. Op de voormalige site van textielfabriek Établissements Saey voorzien projectontwikkelaars Alheembouw-Steenoven 26 appartementen, elf woningen en een commerciële ruimte. Het architectenbureau B2Ai koos voor een bouwstijl die herinnert aan het textielverleden van de site. Dat zal te zien zijn aan de rood genuanceerde gevelsteen en stalen elementen. Het resultaat is een industriële look en een zekere elegantie. De fabriekssite was tot voor kort bijna volledig verhard. De projectontwikkelaars brengen daar verandering in door samen te werken met landschapsarchitect Denis Dujardin en voorzien 1.500 m² extra groen. De oplevering van het project is voorzien in de zomer van 2025.

Woonproject op site van oude textielfabriek in Sint-Lievens-Houtem (1)

In de vorige eeuw was de weverij Établissements Saey een belangrijke speler in de productie van lakens en handdoeken voor de Franse overzeese gebieden. Voor de streek was de textielfabriek van cruciaal belang, want de lokale bevolking had er een groot deel van zijn welvaart aan te danken. De textielcrisis en de onafhankelijkheidsdrang in de Franse kolonies deden de fabriek in 1977, na 66 bloeiende jaren, de handdoek in de ring gooien. De gemeente kocht nadien een groot deel van de site op. De fabrieksgebouwen werden afgebroken en er kwam met ‘De Fabriek’ een nieuw cultuur-  en sportcentrum. De gemeente en intercommunale SOLVA zochten een private partner om een residentiële toets toe te voegen aan de site. Zo kwamen ze uit bij de ontwikkelaars Alheembouw-Steenoven uit Roeselare. 

Woonproject op site van oude textielfabriek in Sint-Lievens-Houtem (3)
Woonproject op site van oude textielfabriek in Sint-Lievens-Houtem (2)
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten