Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Woonproject ’t Schoonhof Hoboken combineert verschillende woonvormen

Tegenover het historische Schoonselhof in Hoboken is de eerste fase van woonproject ’t Schoonhof gestart. In vijf gebouwen zullen in totaal 46 assistentiewoningen en 55 appartementen worden gerealiseerd. De bouwwerkzaamheden voor de realisatie van het woonproject ‘t Schoonhof worden in januari 2018 gestart. De oplevering van de gebouwen van de eerste fase is gepland in het voorjaar van 2020.

schoonhof1

De site groepeert drie woonvormen in één project. De appartementen worden aangeboden in combinatie met de assistentiewoningen en 15 appartementen zijn voorbehouden voor Dio-wonen (Diensten inclusieve ondersteuning) waarbij volwassenen met een lichte tot matige beperking en een goede zelfredzaamheid een volwaardig alternatief voor opvang in een tehuis wordt aangeboden.

Het woonproject zal beschikken over een gemeenschappelijk systeem voor centrale verwarming en warm sanitair water. Dit systeem wordt aangesloten op het warmtenet van Infrax dat op een centrale plaats de nodige energie opwekt en naar ’t Schoonhof stuurt. Via het onderstation in de centrale stookplaats van ’t Schoonhof wordt dan gezorgd voor warm water en verwarming in de appartementen. De voordelen van deze energievoorzieningen zijn de verminderde CO2-uitstoot in vergelijking met individuele aardgasgestookte cv-ketels en de ruimtebesparing omdat er geen verwarmingsketels moeten geïnstalleerd worden.

Architectuur

Als ‘urban villa’s’ kregen de vijf gebouwen een optimale plaats in een groene omgeving.  In het ontwerp van architectuurbureau Stramien uit Antwerpen ging de voorkeur naar verfijning door middel van eenvoudige en betaalbare ingrepen met een architecturale impact. Zo werd gekozen voor een rode baksteen om het contrast met de groene omgeving te vergroten en werd het schrijnwerk uitgevoerd in bronskleurig aluminium. Andere contrasten zijn merkbaar in de witte bepleistering en in de keuze voor zowel uitgesneden inpandige terrassen als terrassen die het verlengde van de achterliggende leefruimte vormen.

Ook de parktuin is een ontwerp van Stramien. De directe, zeer groene en open parkomgeving van de historische begraafplaats Schoonselhof tegenover het project wordt doorgetrokken in de  omgevingsaanleg, waarbij sterk wordt ingezet op een zachte overgang van private naar (semi-)publieke ruimte door een mix van bomen, struiken, hagen en grasland. De open ruimte nodigt de bewoners uit om er te komen ontspannen, te wandelen of te sporten. 

In ‘t Schoonhof worden 46 erkende assistentiewoningen aangeboden met één of twee slaapkamers die te koop zijn vanaf respectievelijk 172.588 € en 197.163 € (zonder btw, registratie- en notariskosten). De verkoop van de erkende assistentiewoningen is recent begonnen. De 55 appartementen worden in een latere fase in verkoop gebracht.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten