Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Xior bouwt 400 studentenkamers in drielandenpunt Vaals

De Antwerpse specialist in studentenhuisvesting Xior Student Housing gaat ruim 400 studentenwoningen bouwen in het Nederlands-Limburgse Vaals, vlakbij het drielandenpunt met België en Duitsland. De beursgenoteerde groep investeert meer dan 35 miljoen € in het project en heeft in Vaals een perceel gekocht met een oppervlakte van ongeveer 10.140 m².

Xior bouwt 400 studentenkamers in drielandenpunt Vaals
De aankoop van de grond vindt plaats onder de opschortende voorwaarde van het bekomen van een definitieve en onherroepelijke bestemmingswijziging en omgevingsvergunning (ondersteund door de gemeente Vaals) die beiden uiterlijk verwacht worden in het vierde kwartaal van 2022. Daarna kan de ontwikkeling starten zodat het project uiterlijk kan worden opgeleverd in het derde kwartaal van 2024, op tijd voor het academiejaar 2024-2025.
 
De toekomstige studentenresidentie omvat een mix van kamers voor studenten en studio’s voor zogenaamde ‘young professionals’, jongeren die net aan een carrière begonnen zijn. Door te kiezen voor een mix van studenten en young professionals verbreedt Xior haar bereik en beantwoordt ze bijkomend de vraag van jonge afgestudeerden en personeel van het universitair ziekenhuis te Aken, die ook op zoek zijn naar betaalbare huisvesting. 
 
De units zullen beschikken over alle hedendaags comfort. Naast de studentenkamers zullen ook diverse gemeenschappelijke ruimtes, een kantoorruimte en een commerciële ruimte worden voorzien.
 
Vaals is een populaire studentenstad die zich voornamelijk richt op de groeiende studentenpopulatie aan de Duitse universiteit van Aken maar net over de grens in Nederland gelegen is. Dankzij deze unieke ligging aan de grens kunnen studenten uit Duitsland vlakbij de universiteit wonen en ook gebruik maken van de voordelen van het Nederlandse huursubsidiesysteem.
 
Nederland blijft een bijzonder aantrekkelijke markt voor Xior om in te investeren. Het land kampt met een blijvend tekort aan studentenkamers, dat alleen nog maar verder zal toenemen als gevolg van een stijgende studentenpopulatie die door de brexit nog een extra impuls kreeg. In alle Nederlandse studentensteden lopen de wachtlijsten op en zijn er weinig tot geen kamers meer beschikbaar, terwijl de aanvragen blijven binnenstromen.
 
Het project is voor Xior een unieke kans om verder uit te breiden in Vaals en vormt ook een perfecte aanvulling op de huidige portefeuille, gezien het vlakbij de reeds operationele residentie Katzensprung ligt, een gebouw met in totaal 461 studentenkamers dat werd verworven in juni 2020.
 
Dit nieuwe project zal het totale aantal Xior-units in Vaals naar ongeveer 870 doen stijgen. De twee residenties liggen op nog geen kilometer van elkaar, waardoor Xior haar lokale aanwezigheid op een zeer kostenefficiënte manier bijna kan verdubbelen en schaalvoordelen kan realiseren.
 
Xior Student Housing nv is gespecialiseerd in studentenhuisvesting en is actief in België, Nederland, Spanje en Portugal. Binnen dit vastgoedsegment biedt Xior een variëteit aan panden aan, gaande van kamers met gemeenschappelijke voorzieningen, kamers met eigen sanitair tot volledig uitgeruste studio's.
 
Xior Student Housing bouwt reeds sinds 2007 als eigenaar en exploitant studentenhuizen. Het bedrijf is sinds 2015 beursgenoteerd op Euronext Brussel en beschikt over een vastgoedportefeuille van ruim 1,6 miljard €.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten