Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Zes Belgische projecten genomineerd voor Brick Award

Zes Belgische projecten zijn genomineerd voor de editie 2020 van de Brick Award van Wienerberger. De winnaars worden in het najaar bekendgemaakt.  

Zes Belgische
Lucid
De genomineerde Belgische projecten zijn woningen van Graux & Baeyens architecten en atelier vens vanbelle in de categorie Feeling At Home, de Apostolinnen-site van dmvA architects en residentie DHK van Architecten- en Ingenieursbureau D'hondt Beyens Goesaert in de categorie Living Together en het Kortrijkse Depart van B-architecten en het Aalsterse bibliotheekproject Utopia van het Nederlandse bureau KAAN architecten in de categorie Sharing Public Spaces.

België boven

België doet het doorgaans goed in deze architectuurcompetitie. Bij de vorige editie, in 2018, won het Antwerpse bouwproject Westkaai Torens 5 & 6 van het Britse architectenkantoor Tony Fretton Architects i.s.m. De Architecten nv één van de hoofdprijzen. In 2016 behoorden bijna tien projecten uit ons land of met een Belgische inbreng tot de genomineerden. Dehullu Architecten behaalde toen één van de hoofdprijzen met het Auditorium AZ Groeninge vzw in Kortrijk. Het Buda Kunstencentrum in Kortrijk van Studio 51N4E won in 2014 een Brick Award.
 
De Wienerberger Brick Award, voor het eerst uitgereikt in 2004, is een tweejaarlijkse, internationaal gerenommeerde architectuurprijs, die innovatieve baksteenarchitectuur in de kijker zet en laat zien hoe gevarieerd en divers keramische producten kunnen zijn bij gebruik voor muren, gevels, daken en bestrating. Normaal zou de Brick Award in juni voor de negende keer worden uitgereikt. Vanwege de coronacrisis wordt het evenement echter uitgesteld. Dit zal nu in het najaar plaatsvinden onder de vorm van een digitale prijsuitreiking.
 
Dit jaar werden liefst 644 projecten uit 55 landen ingediend door 520 architecten. In de aanloop naar de finale werden 50 projecten geselecteerd door een pre-jury. Aan de Brick Award is een prijzengeld van in totaal 29.500 € verbonden, verdeeld over de vijf categorieën.
 
In de categorie Feelin At Home moeten Graux & Baeyens architecten en atelier vens vanbelle het opnemen tegen negen andere projecten, uit Mexico, Spanje, Duitsland, Vietnam en Argentinië. In de categorie Sharing Public Spaces moeten de projecten uit Aalst en Kortrijk de strijd aangaan met negen genomineerden uit Polen, China, Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Vietnam. Architecten- en Ingenieursbureau D'hondt Beyens Goesaert en dmvA architects nemen het in de categorie Living Together op tegen acht andere projecten, uit Rwanda, Iran, Nederland, Bolivia, België, Portugal, Argentinië en Chili. Enkel in de categorie Working Together zijn geen Belgische projecten genomineerd.
 
Net als de voorgaande jaren geeft Wienerberger in de marge van de architectuurcompetitie een boek uit. Brick 20 bevat de 50 projecten op de shortlist, inclusief de winnaars. Daarnaast zijn er vijf essays van de internationale auteurs Hubertus Adam (Duitsland), Aglaée Degros (België), Job Floris (Nederland), Laura Iloniemi (Finland) en Jana Revedin (Oostenrijk) die dit overzicht van de hedendaagse baksteenarchitectuur vervolledigen. Het boek zet bouwmaterialen uit gebakken klei in de schijnwerpers. Deze zijn tijdloos en passen perfect bij toekomstgerichte en innovatieve architectuur. Het boek wordt uitgegeven in samenwerking met Park Books, en is gepland voor publicatie in het najaar.
 
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten